Opravená galerie zůstane přes prázdniny uzavřená. Otevře se nejspíš v září

Otevře se galerie už v září?
Otevře se galerie už v září?

Ne červen, ale zřejmě až měsíc září konečně otevře Galerii moderního umění na Velkém náměstí. Rekonstrukci, která trvá bezmála už dva roky, prodloužily o několik týdnů připomínky k osvětlení. U Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je podaly firmy, které neuspěly ve výběrovém řízení.

 

Rekonstrukce památkově chráněné budovy z roku 1912 začala v červenci 2014 a vyšla na zhruba 120 milionů korun. Na projekt kraj získal evropskou dotaci 53 milionů korun. Otevření po nákladné opravě ale nyní zdržují připomínky, kterými se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podaly je dvě firmy, které neuspěly v soutěži o osvětlení expozic. „Firmy se odvolaly na ÚOHS. Původně jsme mysleli, že díla pověsíme, galerii otevřeme a světla nainstalujeme, až to bude možné. Uznali jsme ale obavy ředitele galerie, podle nějž by instalace světel nad už rozmístěnými díly mohla obrazy ohrozit. Stačí, aby montérovi vypadl z ruky šroubovák a vznikla by nenahraditelná škoda,“ uvedl pro idnes.cz krajský radní Josef Dvořák.

Jeden z podnětů už ÚOHS zamítl. Pokud zamítne i druhý, jak kraj očekává, začne galerie s montáží osvětlení. Teprve pak se může začít s instalací soch a obrazů, což potrvá zhruba dva měsíce. V září by se tak galerie mohla konečně otevřít veřejnosti.

Galerie moderního umění na Velkém náměstí vlastní více než 5 tisíc uměleckých děl, které byly během oprav umístěny v náhradních prostorách. Po rekonstrukci v galerii kromě nových děl přibyde i kavárna či malá prodejna upomínkových předmětů a odborných publikací. Nově se sem přestěhuje i Galerie Vladimíra Preclíka, která je v současné době umístěna v prostorách krajského úřadu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vstup zdarma první středu v měsíci láká na kulturu více návštěvníků

Už dva měsíce můžou zájemci každou první středu v měsíci využít vstup zdarma do krajských kulturních institucí. Navštívit je možné například muzea nebo galerie. V Hradci se jedná o tři instituce. Některá místa proto registrují zvýšený zájem o prohlídky. Je mezi nimi například…
Čtěte více

Muzeum a galerie moderního umění usilují o významnou cenu

Muzeum východních Čech a Galerie moderního umění v Hradci Králové usilují o významnou cenu Gloria musaealis za rok 2021 v oblasti muzejnictví. Organizace se uchází mezi dalšími padesáti muzei a galeriemi o ocenění hned pětkrát, a to v kategoriích muzejní výstava, publikace a…
Čtěte více

V Hradci ožívá kultura, otevírají se instituce a připravuje se prázdninová akce

Návštěvníky zve k prohlídce Bílá věž, galerie moderního umění nebo Muzeum východních Čech. Další královéhradecké kulturní organizace spojily své síly a na letní měsíce připravují pro své návštěvníky a diváky speciální program, Hradeckou kulturní pátračku. Ta bude zahájena 1.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme