Opravená Galerie moderního umění získala zvláštní ocenění v Národní soutěži muzeí

Kompletně zrekonstruovaná Galerie moderního umění v Hradci Králové se pyšní oceněním v kategorii Muzejní počin roku 2016 v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis. Galerie získala titul za zdařilý projekt rozsáhlé rekonstrukce za 126 milionů korun, jejímž investorem byl Královéhradecký kraj.

„Je to významné ocenění nejen pro galerii, ale zároveň i pro kraj. Je skvělé, že se vůbec podařilo projekt realizovat. Celá budova se po otevření stala přívětivějším prostorem, o čemž svědčí i zvyšující se návštěvnost. Doufám, že v přibývajícím počtu návštěvníků budeme v budoucnu pokračovat," řekla náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje odpovědná za kulturu Martina Berdychová.

Ředitel Galerie moderního umění Tomáš Rybička pak považuje zvláštní ocenění v soutěži Gloria musaealis, udělené na návrh odborné poroty soutěže, především jako uznání práce od kolegů, pracovníků muzeí a galerií.

„Toto prestižní ocenění nepatří jen Galerii moderního umění, ale také Královéhradeckému kraji, který byl pro nás důležitým partnerem a investorem celkové rekonstrukce budovy galerie. Na rekonstrukci se podíleli architekti, projektanti, stavbaři, restaurátoři, projektoví manažeři a desítky pracovníků mnoha dalších profesí. Každý z nich má svůj podíl na rekonstrukci budovy a každému z nich patří také toto ocenění," řekl ředitel galerie Tomáš Rybička.

Galerie moderního umění na Velkém náměstí byla kvůli nákladné rekonstrukci nepřístupná déle než dva a čtvrt roku. V péči stavařů a následně i památkářů byla od konce července roku 2014. Návštěvníkům se po dlouhé pauze otevřela v listopadu 2016. Obnova pozdně secesní budovy někdejšího Záložního úvěrového ústavu a zároveň první komplexní rekonstrukce v historii budovy postavené v letech 1911 – 1912 stála 126 milionů korun. Královéhradecký kraj na ni získal padesátimilionovou dotaci z ROP Severovýchod, zbytek potřebných prostředků uhradil ze svého rozpočtu.

Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2016 byla vyhlašována ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. V XV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis obdržel projekt „Rekonstrukce budovy Galerie moderního umění v Hradci Králové" na návrh odborné poroty zvláštní ocenění v kategorii Muzejní počin roku. Národní soutěž muzeí vyhlašuje Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci s Asociací muzeí a galerií a českým výborem Mezinárodní rady muzeí (ICOM).

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Vstup zdarma první středu v měsíci láká na kulturu více návštěvníků

Už dva měsíce můžou zájemci každou první středu v měsíci využít vstup zdarma do krajských kulturních institucí. Navštívit je možné například muzea nebo galerie. V Hradci se jedná o tři instituce. Některá místa proto registrují zvýšený zájem o prohlídky. Je mezi nimi například…
Čtěte více

Muzeum a galerie moderního umění usilují o významnou cenu

Muzeum východních Čech a Galerie moderního umění v Hradci Králové usilují o významnou cenu Gloria musaealis za rok 2021 v oblasti muzejnictví. Organizace se uchází mezi dalšími padesáti muzei a galeriemi o ocenění hned pětkrát, a to v kategoriích muzejní výstava, publikace a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme