„Ona je skvělá vařič!“ aneb vyberte si jazykový kurz a nemluvte Czenglish

Regionální jazyková škola Evropské Vzdělávací Centrum letos slaví 20 let na trhu a láká do jazykových kurzů, z nichž se velká většina zaměřuje na správné zvládnutí angličtiny. Jak říká ředitelka školy Eva Margolienová: „Výběr angličtiny jako hlavního tahouna našich kurzů je logický. Vychází jak z masivní poptávky tak z toho, že jsme jediná jazykovka v regionu, která působí zároveň jako zkouškové centrum prestižních zkoušek Cambridge English (známých např. pod zkratkami jako FCE či CAE). Na angličtinu zaměřujeme také naše denní pomaturitní studiumi letní příměstské tábory s rodilými mluvčími. Veřejnosti i firmám nabízíme i kurzy dalších jazyků, např. němčiny, španělštiny či francouzštiny, ale angličtina hraje jednoznačně prim.“

V 21.století je angličtina pro většinu z nás takřka nepostradatelnou výbavou. Ne každému se ale podaří jí zvládnout natolik, nakolik by si přál. V návalu motivace se pak stává, že se biflujeme slovíčka bez kontextu a pak si v hlavě pořád věty zmateřštiny do cizího jazyka překládáme, což má za následek tzv. Czenglish. „Jde vlastně o zkomoleniny, které vznikají nesprávným překladem z češtiny do angličtiny na základě odvozování od toho, co už o angličtině víme. Často jde o špatné koncovky slov, nevhodně zvolené předložky nebo záměnu celých slov. Typickým příkladem je slovo kuchař. Vangličtině mnoho slov označujících povolání končí koncovkou –er, třeba teacher, driver nebo manager, ale slovo cooker znamená vařič. Kuchař je prostě cook.“

Podle ředitelky jazykové školy je pro náš úspěch na poli cizího jazyka paradoxně nejdůležitější, abychom nejprve porozuměli sami sobě. „Každý se učíme trochu jinak, a pokud víme, čeho chceme dosáhnout a co nejlépe vyhovuje právě naší paměti, můžeme na to navázat a zvolit vhodný způsob vzdělávání.“ Úplně ideální samozřejmě je, pokud můžeme v kontextu cizího jazyka reálně existovat a angličtinou se obklopit. To ale pro většinu z nás není možné, takže je potřeba se zorientovat v dostupných možnostech. Pokud máte velmi silnou vnitřní motivaci, není vyloučeno, že se jazyk naučíte sami za pomocí moderních učebnic, médií a internetu. Jestli ale preferujete pomoc podobě kontaktu lidmi a lektorského vedení, je lepší vybrat si jazykový kurz.

Evropské Vzdělávací Centrum nabízí skupinové kurzy s různým zaměřením i individuální lekce, jejichž oblíbenost v posledních letech výrazně narostla. „Výhodou individuálních lekcí je jejich větší efektivita, protože lektor přizpůsobí obsah vašim požadavkům. Zároveň máte větší prostor k procvičování a posouváte se rychleji dopředu. Na druhou stranu, individuální lekce jsou ekonomicky náročnější a mnoho studentů navíc preferuje klidnější tempo a práci v kolektivu, což nabízí kurzy pro veřejnost.“, vysvětluje Eva Margolienová.  Škola nabízí možnost práce v menších skupinkách po maximálně 5 studentech, nebo ve větších kolektivech, s maximálním počtem 8 lidí ve skupině.  Zaměření se liší od konverzace, přes všeobecné lekce s procvičováním gramatiky, až po přípravu k již zmíněným mezinárodních zkouškám Cambridge English. „Ať už si vyberete jakýkoli kurz či způsob výuky, snažte se angličtinu využívat v co největší míře. Učte se slovíčka vždy v celých větách nebo alespoň ve vazbách, ne jako izolovaná slova. V kurzu i mimo něj nově nabyté dovednosti co nejčastěji procvičujte, např. založte na sociálních sítích se spolužáky z kurzu chatovací skupinu, čtěte články nebo knížky ve vaší úrovni, poslouchejte příběhy v cizím jazyce, abyste si použití jazyka správně zafixovali a omezili tím výskyt Czenglish na minimum.“, uzavírá ředitelka školy. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.




Mohlo by se hodit
Doporučujeme