Okružní ulici budou sledovat kamery

Hradecká radnice chce řešit narůstající kriminalitu v Okružní ulici. Jedním z opatření má být instalace kamer za zhruba milion korun, jejichž montáž se plánuje do konce roku.

V posledním období se objevuje řada stížností obyvatel Okružní ulice. Ti si stěžují na hluk, výtržnosti, nepořádek a drobné krádeže, které v problémové čtvrti narůstají. „Ředitel městské policie navrhuje rozšíření kamerového systému v Okružní ulici, případně Na Střezině. Budou to tři kamery, které mají umožnit důslednější kontrolu. Pokud je městské zastupitelstvo zařadí do rozpočtu, tak by mohly být namontovány ještě do konce roku,“ uvedl náměstek primátora Josef Malíř. Situaci v této lokalitě má zlepšit také zvýšený dozor městské policie a občanské sdružení Salinger, které se zabývá prevencí sociálně nežádoucích jevů u mládeže. „Bude tlak na toto sdružení, aby ještě intenzivněji působilo v oblasti prevence, na kterou dostává peníze,“ řekl náměstek Malíř. Radnice připouští, že může dojít  i k prodeji domů, kde nepřizpůsobiví obyvatelé žijí.
Městský monitorovací systém existuje v Hradci Králové od roku 1999. Hradecká radnice hodlá umístit další kamery také v centru města. „Sháníme peníze pokud možno z dotačních programů, abychom mohli kapacitu rozšířit a přidat do systému další kamery. Plánovaná realizace městské optické sítě by umožnila jednodušším a levnějším způsobem instalovat kamerové body tam, kde bude potřeba,“ dodal Malíř.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
29.10.2008 14:16
RaF (neregistrovaný)
Vážení. Dovoluji si podotknout, že instalace a provoz kamer je pouhým obcházením okolo horké kaše! Naprosto nic neřeší. (U Muzea jsou také kamery a binec a řev opilců je tam na denním pořádku). Bydlím v epicentru Okružní a mohu vám říct, že jsem několikrát velmi provokativně postavil kameru do okna (mám teď na mysli vnitřek bloku, kde vzniklo mezi vrstvami zapáchajících odpadků rómské hřiště). Klid trval tak maximálně první den, následovalo vyloženě provokativní odvetné chování - zábavná pyrotechnika vybuchovala nejméně dva dny a pohyb na hřišti spojený s až nelidským řvaním se zpětinásobil.
Chápu, že Pány radní tohle absolutně nezajímá. Na mé dotazy nikdo neodpovídá.

To jen tak na okraj, aby se vědělo.
S pozdravem Roman Fořt.
29.10.2008 16:00
Flabby1989 (neregistrovaný)
Již jsem zde jednou svůj příspěvek zadal, ale samozřejmě byl smazán neb možná se někomu zdál rasistický.<br />
Ale přiznejme si všichni že milion korun by se dal investovat i jinde a ani já si nemyslím že kamery tuhle situaci vyřeší.
29.10.2008 16:03
Flabby1989 (neregistrovaný)
Mimochodem předevčírem byla na IDnesu anketa:
Chtěli by jste za sousedy romy?
98% odpovědělo že ne.....
takže i tohle se musí řešit !!! Nelze s nima bydlet!
31.10.2008 12:22
RaF (neregistrovaný)
&#8222;Chcípni, bílá svině. Žádnej bílej se nebude roztahovat na našem teritoriu,&#8220; křičela dvojice romských svalovců na muže světlé pleti před restaurací v Ostrově na Karlovarsku. Přitom se mu pokoušeli vypíchnout oči hrotem zlomené násady od lopaty, kterou o něho asi po šedesáti ranách přerazila.

Na místo krvavého lynče přijíždí sjednat pořádek romský policista z místního obvodního oddělení. Místo pomoci se ale zmlácený muž dočká dalšího slovního ataku a výhrůžek.

&#8222;Dostal jsi málo. Měli tě zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat,&#8220; hovoří strážce zákona k téměř bezvládnému tělu.

Obžalováni jsou útočníci i policista
&#8222;Podali jsme obžalobu na policistu i oba útočníky,&#8220; potvrdila ve čtvrtek Právu Dagmar Lindenthalová z plzeňského krajského státního zastupitelství.

Bijci jsou obžalováni z trestného činu pokusu těžké újmy na zdraví s rasovým podtextem. &#8222;Policista se bude před soudem zpovídat ze zneužití pravomoci veřejného činitele, nadržování a vydírání. Všem třem hrozí až desetileté tresty,&#8220; doplnila státní zástupkyně.

Původně skončili ve vazbě všichni tři obvinění, po výslechu všech důležitých svědků soud po několika týdnech policistu pustil na svobodu.

Zkoušeli muži vypíchnout oči
K incidentu došlo už koncem loňského prosince. Kolem čtvrté ráno dvojice obviněných Romů napadla před restaurací v Ostrově muže, kterého tloukli násadou od lopaty. Uštědřili mu nejméně pětašedesát úderů. Přitom do něho ještě kopali.

Jeden z útočníků se mu pokusil hrotem ze zlomené násady vypíchnout oběti oči, což se mu díky poslednímu zbytku odporu zlomeného muže nepodařilo. Obviněný policista, který po ohlášení události svědky dorazil na místo jako první, měl podle obžaloby zavolat operačnímu důstojníkovi s tím, že se nic nestalo, a zbitého muže pod pohrůžkou přinutit, aby o incidentu mlčel. Vyhrožoval mu i později, když se muž rozhodoval, zda má napadení oznámit.

&#8222;Zmařil řádné objasnění zvlášť závažné úmyslné trestné činnosti tím, že nezajistil na místě pachatele, stopy a případné svědky. Tím pomohl pachatelům uniknout trestnímu stíhání,&#8220; uvedl zdroj, který má o vyšetřování případu informace. Zbitý muž skončil v nemocnici. Léčení trvalo téměř čtyři měsíce. Ze strachu nejprve tvrdil, že spadl ze schodů.

Lékařům se ale nezdál mechanismus zranění, který neodpovídal verzi o pádu ze schodů, a upozornili proto policii. Muž tedy později uvedl, že ho napadli neznámí pachatelé. Bál se je ale popsat, proto policisté případ odložili s tím, že pachatele nevypátrali. Případ se dostal znovu do hry poté, co se letos na jaře objevila nová svědectví.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme