Ohňostroj v barvách trikolóry o víkendu završí oslavy vzniku republiky

Ohňostroj osvítí Hradec Králové, létat bude z ochozu Bílé věže.
Ohňostroj osvítí Hradec Králové, létat bude z ochozu Bílé věže. | autor: hradeckralove.cz

Hradec Králové plánuje velkolepý ohňostroj jako vyvrcholení víkendových oslav ke stému výročí vzniku samostatné Československé republiky. Na poslední říjnový víkend město připravuje ke státnímu svátku 28. října také sázení pamětní lípy nebo například koncert, v Aldisu zahraje hradecká filharmonie Smetanovu Mou vlast. Nedělní odpolední program na Masarykově náměstí vyvrcholí "vlasteneckým" ohňostrojem z Bílé věže za hudebního doprovodu slavných českých klasiků.

Celý víkendový program oslav významného dne v historii naší republiky vyvrcholí v Hradci Králové ohňostrojem z Bílé věže, který ozáří město v neděli úderem 18. hodiny. A celé pasáže budou v barvách trikolóry, tedy ve státních barvách - bílé, červené a modré. 

"Zvolili jsme vlastenecké téma, hudbu jsme vybírali od českých mistrů, jako je Smetana a Dvořák, takže zazní taková koláž slavných skladeb těchto autorů," přiblížil jednatel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc. Pyrotechnika bude stejně jako na Nový rok létat z ochozu Bílé věže (na fotografie novoročního ohňostroje se můžete podívat zde) a ohňostroj bude i podobně velkolepý, trvat bude kolem devíti minut.

V Jiráskových sadech bude od sobotních 14 hodin zpřístupněný dřevěný kostelík sv. Mikuláše, jehož rekonstrukce v těchto týdnech vrcholí. S první republikou převoz této památky do Hradce Králové totiž souvisí poněkud jinak, než jak jej většina dnešní veřejnosti vnímá. Tento kostel město v roce 1932 koupilo především jako památník padlým během první světové války.

Na sobotní odpoledne město připravuje také symbolické zasazení pamětní lípy ke stému výročí republiky. Ta bude stát vedle nového památníku Jana Gayera a dalších padlých legionářů u Gayerových a Vrbenského kasáren. Slavnostní koncert, na kterém zazní Má vlast Bedřicha Smetany, začne v předvečer státního svátku v 19 hodin v největším hradeckém sále v kongresovém centru Aldis. Filharmonii Hradec Králové bude řídit její nový šéfdirigent Kaspar Zehnder. 

V samotný sváteční den bude na Masarykově náměstí celé odpoledne bohatý program. Od 14 hodin se na pódiu vystřídají hradecký JH Big Band, Dechový orchestr města Hradce Králové nebo kapela Klapeto se svými písničkami právě z období vzniku republiky. Veřejnosti se také se svým cvičebním vystoupením představí členové tělocvičných jednot hradeckého Sokola. Součástí programu na Masarykově náměstí bude i tradiční slavnostní akt s udělením medailí města Hradce Králové.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Ochutnejte masopustní dobroty, poslechněte si Hůlku, Vydru či Donutila

První únorový víkend slibuje zabijačkové hody, masopustní veselici slibuje hradecký Hostinec Malý růžek i Park Na Větvi. Městské lázně opět odměňují školáky s dobrým vysvědčením, do hradeckého aquacentra mají vstup zdarma. Do Hradce Králové zavítají hned tři…
Čtěte více

ZVEME: O víkendu se bude v Hradci tančit - streetdance, na plese i v maskách

Společným leitmotivem nadcházejícího víkendu bude v Hradci Králové především tanec. Tančit se bude na Královéhradeckém městském plese v Aldisu, tančit budou crews na soutěži streetdance, tančit se bude i v Náplavce, a to v maskách. Novoroční koncert budou mít Boni Pueri, do…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme