Odpůrci Parku Malšovice míří k soudu, bude město stavět stadion za své?

Vizualizace projektu Park Malšovice | Zdroj: ECE
Vizualizace projektu Park Malšovice | Zdroj: ECE

Královéhradecký fotbalový stadion a tahanice kolem něj se opět dostávají do popředí zájmu. Tentokrát se ke slovu hlásí odpůrci stavby nové fotbalové arény spojené s obchodním centrem. Projekt za tři a třičtvrtě miliardy korun, od kterého ke konci minulého roku dala ruce pryč developerská společnost ECE a ke spolupráci přizvala dalšího developera společnost HB Reavis, se tak pravděpodobně dostane k soudu. Ti, kteří stojí proti stavbě nového stadionu, chtějí ve své správní žalobě napadnout už v minulosti vydané pravomocné uzemní rozhodnutí, které se vztahuje na celý projekt Park Malšovice. 

Odpůrci stavby nového fotbalového stadionu spojeného s nákupním centrem obřích rozměrů se vydali k soudu. Podle informací Českého rozhlasu má správní žaloba na osmdesát stran a městu vyčítá především to, že územní rozhodnutí pro stavbu stadionu si město vlastně vystavilo samo sobě. „Je to podjatost magistrátu, který je na jedné straně investorem a je investorem podle smlouvy vázaným k firmě, pro niž vlastně zajišťuje a současně i vydává územní rozhodnutí,“ řekl pro Český rozhlas František Křelina ze sdružení Kruh pro občanskou společnost. 

Podle informací, které uvedl na poslední tiskové konferenci primátor Hradce Králové Zdeněk Fink, město i nadále pracuje na přípravách k projektu Park Malšovice a chce získat stavební povolení pro fotbalový stadion. 

A to i přes to, že stále není jasné, jak to vlastně bude se společností ECE a se společností HB Reavis. ECE totiž na konci loňského roku oznámilo, že mění své obchodní strategie a projekt chce přenechat jiné developerské společnosti – totiž HB Reavis. „ECE v projektu ale stále figuruje a bude figurovat. ECE pouze deklarovalo, že mají jinou strategii pro Českou republiku, Maďarsko a Polsko,“ upřesnil primátor Fink. Ve zkratce by to mohlo znamenat, že HB Reavis bude developerem, projekt postaví a po dokončení stavby si jej ECE pronajme a bude provozovat. 

Bude město stavět bez developera?

Pokud však odpůrci stavby nového stadionu a především obchodního centra se svou žalobou uspějí, nabízí se otázka, co se bude dít dál? „Pokud to soud zarazí, půjde město svou cestou - tedy přestavbou stávajícího stadionu,“ uvedl primátor Fink. 

Se stavbou či nestavbou nového stadionu ale také významně souvisí finacování 

Pokud se do stavby nepustí město s developerem, přijde o možnost prodat pozemky pod budoucím obchodím centrem za 250 milionů korun. „Pokud spolupráce skončí, tak město přijde o 250 milionů korun za pozemky a dále o 170 milionů korun, které by developer dával do městského fotbalu, čímž by město mohlo výrazně ušetřit na příspěvcích do vrcholového sportu,“ uvedl náměstek primátora Martin Soukoup. 

Společnost ECE se totiž jako developer zavázala na příklad k přispívání na hradecký fotbal po dobu deseti let, zbudování infrastruktury v okolí budoucího malšovického stadionu za 115 milionů korun a výstavbě přilehlých parkovacích míst. 

Tématu stavby nového fotbalového stadionu jsme se věnovali také v těchto článcích

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, výstavu Lega nebo do hradeckého aquacentra

Podzimní prázdniny a státní svátek 28. října slibují v Hradci Králové nejen oslavy dne vzniku samostatného Československa, ale třeba i bonus v hradeckém aquacentru v podobě 20 minut zdarma. Bude se hrát hokej i fotbal, můžete vyrazit na halloweenskou party nebo na velkou…
Čtěte více

Weber končí na lavičce Hradce, na nový stadion se vrací Kotal

Fotbalisté Hradce Králové mají nového trenéra. Po nepřesvědčivých výkonech a čtyřech prohrách v posledních pěti zápasech skončil na lavičce Votroků Jozef Weber. Novým koučem se stává Václav Kotal, který u týmu už v minulosti působil jako hráč i jako trenér, navíc žije v Hradci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme