Odliv cestujících z MHD pokračuje, zlevnění nepomohlo

Město Hradec Králové i Královéhradecký kraj vytáhly do boje s krizí a poskytly lidem řadu výhod a příspěvků. Občané však na nabídky příliš nereagovali a krize teď trápí více samosprávu. Ve městě například s propadem financování bojuje Dopravní podnik města Hradce Králové.

Když hradecká radnice na jaře snížila ceny jízdného v městské hromadné dopravě, slibovala si příliv cestujících. Ti měli upřednostnit levnou hromadnou dopravu před drahým osobním autem. Hradečané byli ale buď příliš bohatí nebo jim ve využití MHD bránily jiné důvody. Dopravní podnik teď za předchozí půl rok hlásí pětimilionovou ztrátu a pro příští rok chce vrátit ceny zpět alespoň u časových jízdenek, které zlevnily na úroveň roku 2007.
Radnice s problémy protikrizového balíčku počítala. Nezájem Hradečanů ale nikdo nečekal. „Ztráta za půl roku bude pět milionů korun. Počet cestujících se přitom nezvýšil, pozvolna klesá dál,“ prozradil Hradeckému deníku ředitel Dopravního podniku Miloslav Kulich. Ztrátu má nyní dorovnat město. „Rada města se bude kompenzací zabývat začátkem prosince. Dopravní podnik má do té doby vypracovat soubor opatření, co bude dál,“ uvedla Deníku náměstkyně primátora Pavla Finfrlová.
Nevyšly ani ostatní úlevy. V protikrizovém balíčku město nabídlo také dvouměsíční osvobození od poplatku za zábor veřejného prostranství pro stavebníky, zrušení poplatků za odpad pro děti do 6 let nebo městskou kartu zdarma pro prvňáčky. Tu například nevyužila ani polovina dětí. „Letos bylo 769 prvňáků, kterým jsme rozdali 316 karet. Další rodiče o ně nežádali,“ řekla Hradeckému deníku vedoucí odboru školství radnice Alena Synková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.11.2009 08:10
Honza (neregistrovaný)
Zravim,

osobne tedy MHD bevyuzivam a to z nekolika jednichych duvodu, at budu chtit jakkoliv vyuzit karet ci ruznych bonusu, tarifu atd, tak z jednoho konce na druhy konec mesta me to vyjde min na 15, kdyz vemu cestu zpet dalsich 15, tak to je 30 a to ten litr benzinu urcite na 15kilometru nemam :)
za druhe, je to ve vnitr upatlane, hnusne, smrdi to tam, v zime zima, v lete masakr, jak vlak do osvetimi....az bude klima, mozna se pojedu ze zvedavosti podivat...
11.11.2009 09:06
BlackHK (neregistrovaný)
30 korun pane? A co takhle si vyjet z Nového Hradce do Kuklen a zpátky? To už máme krásných 60 kč, nerad to říkám, ale je to dražší jak v Praze. Ale nechápu jak je možné že počet cestujících klesá, když jsou podle nových průzkumů lidé s MHD spokojeni :-)
11.11.2009 23:27
AlenaB (neregistrovaný)
Mně by se líbila krátkodobá "lítačka" řekněme tak na 2 - 3 hodiny, kterou bych si označila při nástupu do vozidla.Mohla bych si s ní zařídit po městě spoustu věcí a vždy popojet třeba jen o jednu zastávku.
11.11.2009 23:30
AlenaB (neregistrovaný)
... pokud ale pojedete pouze do centra musíte ještě připočítat "Atolné".
12.11.2009 09:35
rzr (neregistrovaný)
No ono jestli to není tím, že kdo mohl z HK vypadnuj a pokud musí jezdit do HK, tak jezdí autem a ne MHD. A na nákupy i za případnou zábavou (ha ha, v HK) jede zae autem a parkuje zadarmou u supermarketu. BTW podle toho vypadá doprava na konci pracovní doby.
12.11.2009 17:03
poiu (neregistrovaný)
Pane Honzo, jedna cesta Vás vyjde na 14 Kč (na papírovou jízdenku - bez slev), v případě zakoupení přes elektronickou peněženku městské karty na 10 Kč. Pokud si zakoupíte např. roční jízdné, vyjde Vás jízdné na cca 8,50 Kč/den. Nevím, kdy jste jel naposledy hradeckou MHD, ale poslední roky je již kvalita vozového parku na celkem vysoké úrovni.
16.11.2009 08:54
pppqqq (neregistrovaný)
Proč ten úžas? Jeden příklad za všechny - u terminálu MHD mělo být odstavné parkoviště, něco jako P R v Praze - ideálně oplocené a hlídané za 10 Kč/den. Ale dámy a páni radní řekli ne, Hradci vedle terminálu nejvíce prospěje prodejna potravin a automobilů. Ať řidiči raději parkují přímo v centru, od čeho máme ty zóny. Tak jakápak podpora MHD?
25.11.2009 13:44
cruela.devil (neregistrovaný)
Nejezdím MHD i když ho mám jako ZTP zdarma. Ráno a odpoledne přecpané spoje (DP není schopen v tuto exponovou dobu přidat spoje). Jak už tady psal někdo přede mnou, v zimě je to jak v mrazáku, v létě horko k padnutí. K tomu ječící děcka, remcající důchodci a lidi, co jim hygiena asi nic neříká. Suma sumárum, lepší si připlatit a nemuset být závislá na tom, jestli pan řidič dodržuje jízdní řád, nebo si jezdí jak chce.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme