Štítky: | Elektrárna Opatovice | Ekonomika |

Od nového roku zaplatíme v Hradci víc za teplo

Ilustrační foto | Autor: Pixmac
Ilustrační foto | Autor: Pixmac

Na konci minulého týdne přišla z Elektráren Opatovice (EOP) nemilá zpráva. Pro královéhradecké obyvatele se zvýší cena za dodávané teplo a teplou vodu. Ihned na to oznámila městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové finální ceny pro rok 2013 - cena tepla se zvýší o 5,2 %. K této ceně je však nutné si také přičíst zvýšení daně z přidané hodnoty, která bude pravděpodobně v příštím roce vyšší o jedno procento, tedy 15 % DPH (výsledná hodnota se v těchto dnech projednává v parlamentu). I když právě teplo spadá do nižší daňové zátěže, tak Hradečtí ve svých rozpočtech musí počítat s vyššími výdaji, ať už odebírají teplo od společnosti Tepelné hospodářství nebo přímo z Elektráren Opatovice. 

Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která je jedním z největších dodavatelů tepla a teplé vody ve spádovém území města Hradec Králové, se však na celou situaci nedívá až tak negativně. Zvýšení ceny za teplo komentuje jako úspěch. Tvrdí totiž, že se jim podařilo udržet zvýšení cen na nejnižší možné míře. „Jsem velmi potěšen tím, že jsme díky mnoha četným úsporným opatřením schopni cenu tepla pro příští rok nastavit tak, že se do ní nepromítá celkové meziroční navýšení, ale jen jeho část,“ řekl Jiří Seidler, ředitel Tepelného hospodářství Hradec Králové. 

Ředitel městské společnosti Tepelné hospodářství HK pro rok 2013 slibuje cenu 374,30 korun za gigajoule pro konečného spotřebitele a doplňuje, že k této částce se ještě musí přičíst aktuální výše DPH. 

Tepelné hospodářství Hradec Králové odebírá teplo a teplou vodu přímo z Elektráren Opatovice. Ty se stejnou zprávou o zvýšení cen za teplo a teplou vodu přišly na konci minulého týdne taktéž. 

Konečným zákazníkům budou EOP teplo dodávat za cenu 352,60 Kč/GJ bez DPH. „Oproti letošnímu roku tak dochází ke zvýšení o 22,80 Kč/GJ bez DPH, tedy o 6,91 %,“ uvedl Petr Zadák, tiskový mluvčí elektráren. Doplnil ještě, že teplo z Opatovic zůstává jedním z levnějších v rámci celé republiky.

Podle informací z elektráren by průměrná domácnost měla od ledna zaplatit navíc 74 korun měsíčně. Při předpokládané spotřebě 30 gigajoule tepla za rok se tak naše rozpočty navýší o necelou ticísikorunu.  „Úprava ceny odráží téměř výhradně dopad povinnosti nakupovat emisní povolenky, které jsme dosud dostávali bezplatně, a v menší míře vliv inflace. Nebýt těchto vlivů, cena by zůstala v podstatě zachována,“ vysvětlil Jan Špringl z představenstva Elektráren Opatovice. 

Špringl ještě doplnil, že obyvatelé Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a dalších měst napojených na teplo a teplou vodu z Opatovic, se nemusí obávat o své dodávky ani kvůli jejich sporům s dodavatelem uhlí Czech Coal. „Na základě rozhodnutí soudu máme zajištěné dodávky uhlí pro plnou výrobu, díky tomu udržíme atraktivní cenovou úroveň,“ potvrdil Špringl informace z minulého týdne.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
4.12.2012 06:56
IM (neregistrovaný)
Lumpové a gauneři
Beru to jako slušnou lumpárnu od EOP, když zdražuje teplo, protože žádné vyšší náklady na jeho výrobu nevznikají, cena vstupů zůstává stejná, Czech Coal nakonec cenu musí také zachovat. Pohádka o imisních povolenkách je slušný blábol. A tepelné hospodářství to je také lumpárna. Proč má taková firma ve 100% vlastnictví města vykazovat zisk a mnohdyrezentovat jako sponzor. Bylo by správné, aby to byla nezisková organizace, která se stará o rozvody tepla v HK. Až někomu budu chtít dát dárek, tak to udělám možná sám a ne že to nějaká společnost udělá za mě.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Příčiny havárií na horkovodech, které omezily dodávky tepla, se budou šetřit

Do čtvrtečního rána se mnozí obyvatelé Hradce, Pradubic a Chrudimi probudili do chladna. Mohly za to poruchy na hlavních napaječích z opatovické elektrárny. Kvůli nim se pak musela odstavit celá soustava. Po stabilizaci sítě a obnovení tlaku v soustavě byly, díky uvedení…
Čtěte více

Teplo, voda i lázně příští rok podraží. Ale poplatky za psy, popelnice a MHD v Hradci zůstávají stejné

V Hradci Králové si v novém roce připlatíme za teplo, vodu i vstup do krytého bazénu. Zdražuje i elektřina. Kde naopak zůstávají ceny stejné? Například jízdné městskou hromadnou dopravou se nebude zvyšovat, měnit se nebudou nájmy v městských bytech, poplatky za parkování,…
Čtěte více

Elektrárna Opatovice chtěla koupit teplovody, město půlmiliardovou nabídku odmítlo

Město odmítlo nabídku opatovické elektrárny na odkup společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové, která zásobuje teplem z Opatovic velkou část obyvatel města. Podle primátora města Zděňka Finka nepřichází prodej v úvahu. Za firmu mohla radnice dostat půl miliardy korun.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme