Od nového roku klesne Východočechům cena plynu

Východočeská plynárenská (VČP) od 1. ledna 2007 sníží cenu plynu pro domácnosti o 3,13 procenta. Průměrná domácnost na východě Čech, která plynem vytápí rodinný domek, vaří a ohřívá vodu, by tak měla ušetřit asi 1263 korun za rok. Ročně tato rodina zaplatila přibližně 26.731 Kč.
Zlevnění, které 28. listopadu 2006 vyhlásil Energetický regulační úřad, se dotkne všech kategorií odběratelů v České republice. Podle VČP zlevnění pocítí i lidé, kteří plynem pouze vaří. Pokud taková domácnost vydá ročně přibližně 867 korun, ušetří 41 korun. U velkoodběratelů VČP bude procentuelní úspora činit 11,31 procenta, střední odběratelé ušetří 9,64 procenta a maloodběratelé 7,41 procenta.
Za zlevnění stojí podle VČP posilováním kurzu české koruny společně s poklesem cen světových ropných produktů, což pozitivně působí na nákupní cenu zemního plynu. Vývoj je také ovlivněn korekcí výnosů energetické skupiny RWE, které VČP součástí. Korekce vyrovnává předpokládanou nákupní cenu zemního plynu podle reálného vývoje v letošním roce. Zlevňování pravděpodobně skončí v prvním čtvrtletí 2007 poté, kdy přestane být Český trh regulován a začne být plně liberalizován. Po vyčerpání korekce výnosů RWE se cena nastaví na svou skutečnou tržní hodnotu. Dá se proto očekávat, že spíše podraží. Optimistické varianty hovoří o setrvání na své současné úrovni.
Plánované snížení cen pro Východní Čechy se dotkne zákazníků VČP v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a v okresech Havlíčkův Brod a Semily.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme