Očíslované sloupy v Hradci pomohou řidičům i záchranářům

Sloupy veřejného osvětlení v Hradci Králové mají nová čísla. Královéhradecký magistrát v těchto dnech zkompletoval databázi přibližně třinácti tisíc sloupů veřejného osvětlení a zanesl ji do mapy. Celou ji také předal záchranným složkám a policii v Hradci Králové.
"Tuhle databázi jsme zřídili, abychom usnadnili situaci řidičům, kteří do města přijedou. Když například způsobí nehodu a neznají zdejší prostředí,  tak aby se mohli díky očíslovaným sloupům lépe zorientovat,“ vysvětlil Václav Svoboda, tiskový mluvčí Magistrátu Hradec Králové.
Mapu veřejného osvětlení mají k dispozici na záchrance, operačním středisku hasičů i městské policie. Pokud se například stane nehoda na okraji města, kde nejsou žádné názvy ulic ani čísla popisná, člověk se může zorientovat díky číslu na nejbližším sloupu veřejného osvětlení. „Toto číslo nahlásí na operační středisko, policista ho zadá do databáze a okamžitě zjistí, kde se dotyčný člověk nachází,“ popsala Eva Čížková, tisková mluvčí Městské policie Hradec Králové. Systém si pochvalují i hasiči. „Výjezd je přesný, není tam žádné zdržení různým vyhledáváním,“ řekl Libor Opletal, ředitel odboru operačního řízení a KIS Hasičského záchranného sboru Hradec Králové.
Systém se zatím zkouší a dolaďují se drobné detaily. „Například jestli nějaké sloupy v databázi nejsou zaneseny duplicitně,“ dodal Svoboda. Databáze by měla přispět k rychlejšímu zásahu záchranných složek a tím pádem i k tomu, že pomoc se postiženému člověku dostane rychleji

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme