Ochránily řidiče autobusu i strážníky. Minikamery se městské policii osvědčily

Kameru nosí každý strážník
Kameru nosí každý strážník | autor: MmHK

Před šesti lety vybavila městská policie své muže minikamerami, které nosí stále při sobě – mají je totiž připnuté na výstroji. Za dobu, po kterou městští policisté kamery využívají, jim už kamery pomohly v několika závažných případěch křivého obvinění proti neadekvátnímu zásahu. Kamery ale pomáhají trestnou činnost i objasňovat.

Kamerou se záznamem obrazu i zvuku je vybaven každý městský strážník, je také součástí každého vozu městské policie. „Kamery přinesly převrat do praxe střážníků. Velice často se totiž pachatelé a jejich právníci utkávají s městskou policií, která musí postupovat podle zákona. Nahrávka je naprosto jasným důkazem, který strážníky chrání,“ vysvětlila hlavní přínos nahrávacích zařízení tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková.

„Mnohdy musejí naši strážníci při své práci používat donucovacích prostředků a bohužel se stává čím dál častěji, že si pachatelé najímají renomované právníky, s nimiž následně o jednotlivých zákrocích jednáme. Záznamy z kamer jsou pak jediným důkazním prostředkem mnohdy takové váhy, že přestupce či pachatel trestného činu svou stížnost na jednání strážníků raději vezme dobrovolně zpět,“ potvrdil slova Vlčkové ředitel městské policie Martin Hloušek.

Naposledy kamery pomohly před několika dny

Drzost pachatelů občas nezná mezí. Před nedávnem museli strážníci opět čelit stížnostem ze strany řešené osoby. „V jedné z uliček starého města docházelo k fyzické potyčce mezi skupinkou lidí. Projíždějící hlídka vystoupila z vozidla, aby konflikt uklidnila. Jeden z mužů na výzvu vůbec nereagoval, naopak kopy a údery napadl na chodníku stojícího mladíka,“ vypráví tisková mluvčí městské policie Eva Kněžourová. Jelikož muž nereagoval na snahu strážníků uklidnit situaci, nasadili mu městští policisté pouta a opilého muže odvezli na záchytku. Tam si pro něho přijela jeho manželka. „Byla jí vysvětlena situace s tím, že si pro svého sedmačtyřicetiletého manžela může přijet a převzít si ho do péče. Následující ráno si řešený muž přišel na strážníky osobně stěžovat,“ dodala Kněžourová.

Kamery nepomáhají jen strážníkům

O široké využitelnosti kamer svědčí případ, který se odehrál na Gočárově třídě. Autobus tu srazil chodce a prvotní vyšetřování považovalo za viníka nehody řidiče autobusu. Jak ale ukázaly záběry z kamery na palubě vozu městské policie, na vině byl sražený chodec. Řidič se tak vyvaroval přinejmenším velmi nepříjemným chvilkám.

Umí zaznamenat obraz i zvuk Umí zaznamenat obraz i zvuk
autor: MmHK
autor: MmHK
Je take součástí každého vozu Je take součástí každého vozu
autor: MmHK
autor: MmHK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme