Obyvatelům Hradce hrozí zdražení vody

Hradecká radnice má vážné obavy, že v příštím roce si budou muset lidé v Hradci Králové připlatit za pitnou vodu. Krajský úřad nařídil omezit čerpání pitné vody v lokalitě Litá u Českého Meziříčí, neboť to ohrožuje tamní vzácné živočichy.
Z oblasti na Rychnovsku pochází až sedmdesát procent vody pro město Hradec a okolí. Litá je hlavním zdrojem pitné vody pro 150 tisíc obyvatel. Na přibližně šedesáti procentech tohoto prameniště byla vyhlášena přírodní rezervace, která byla později zařazena do národního seznamu evropsky významných lokalit Natura 2000. Podle ochránců jsou zde kvůli vysychání území ohroženy desítky přírodních druhů.
V případě, že se vodohospodářům nepodaří získat prodloužení smlouvy k čerpání vody o jeden rok, bude jediným řešením úprava vody z řeky Orlice. Jak uvedla náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová, promítne se to do zvýšení ceny vody. Zároveň se zhorší i její kvalita. „Úprava vody navýší cenu zhruba o čtyři koruny za kubík,“ sdělil ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové František Barák. O dalším postupu se bude dále jednat. Krajský úřad se tomu nebrání.
Z prameniště Litá se voda využívá od 70. let minulého století. Jímací území zahrnuje jedenáct vrtů a pitná voda se z něho dopravuje do Hradce Králové přivaděčem dlouhým 27 kilometrů. Voda je křídového původu a je trvale kvalitní.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme