Obyvatelé Opatovic jsou proti výstavbě spalovny odpadu

Výstavba obří spalovny odpadu v Opatovicích nad Labem nedostala zelenou od obyvatel Opatovic. V místním referendu tento projekt nejdříve odmítli lidé z Čeperky a razantně proti se postavil i Hradec Králové. V sobotu v místním referendu nepodpořili výstavbu ani samotní obyvatelé Opatovic nad Labem. Uvádí to v dnešním vydání pro Královéhradecký kraj MF DNES.
Proti plánu Pardubického kraje vybudovat spalovnu se vyslovilo 866 lidí z celkového počtu 1757 voličů. S výstavbou by souhlasilo 68 účastníků referenda. Místního hlasování se zúčastnilo 51 procent voličů. Obyvatelé v referendu také odpovídali na otázku, zda souhlasí se vstupem obce do provozní společnosti EVO, která má spalovnu provozovat. Proti bylo 793 účastníků referenda, se vstupem souhlasilo 135 lidí. Zastupitelstvo Opatovic již dříve na vstup do společnosti kývlo. „Nyní budeme muset revokovat usnesení zastupitelstva z října loňského roku a obec do společnosti nevstoupí,“ řekl starosta Opatovic Pavel Kohout. Sám stavbu spalovny podporoval.
Místního referenda, které rozhodovalo o postoji obce k plánované výstavbě spalovny, se zúčastnila jen polovina lidí, kteří mohli hlasovat. „Účast nebyla vysoká, je možné, že lidé neměli dost informací, nebo souhlasili s postojem zastupitelů a nepovažovali za důležité hlasovat,“ řekl starosta a dodal, že stavba spalovny a účast obce v provozní společnosti by byla pro Opatovice přínosem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
27.6.2006 16:02
Ladislav Götz (neregistrovaný)
Spalovna
Já osobně si myslím, že tam velkou roli finanční prospěch, který mohou mít lidé, kteří budou souhlasit se spalovnou a to i přes jasnou devastaci krajiny, za druhé je jasné, že další velkou roli hraje absolutní neinformovanost občanů o spalovně, nakládání s odpadem atd. Jsem proto, aby se takové peníze vložili do třídění odpadu a na výstavbu třídících parků.
27.6.2006 16:29
Hradečák (neregistrovaný)
RE: Spalovna
Jsme rádi, že tak dopadlo referendum. Jak jsem slyšel, účast byla 55 %. Skorem stejná jako při volbách do PS. Kdyby referendum nebylo v době dovolené, tak by účast byla jistě ještě větší
29.6.2006 12:32
ObčaN.HK (neregistrovaný)
Bylo by velice hloupé kvůli krátkodobému prospěchu několika málo lidí zničit vcelku zdravé životní prostředí Nás všech, kteří v okolí žijeme a žít chceme.
Ten kdo spalovnu podporuje vidí asi jen "výhody" které mu předkládají lidé kteří si na na tomto nesmyslném a zastaralém projektu chtějí "namastit kapsu" a je jim jedno co tu po nich zbyde za příšernost! DĚKUJI proto Všem co hlasovali proti spalovně.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme