Obyvatelé Hradce si příští rok připlatí. Zvedne se cena za vodu, zdraží i Opatovice

O kolik korun budou naše peněženky lehčí příští rok?
O kolik korun budou naše peněženky lehčí příští rok? | autor: hradeckralove.cz

Obyvatelé Hradce Králové si letos v porovnání s loňským rokem připlatili. Zvedla se nejen cena za teplo a za vodu, ale také například jízdné městské hromadné dopravy. Jenže to není zdaleka všechno. Další zdražování se totiž chystá už za několik dní. Od nového roku lidé ve východočeské metropoli zaplatí opět více peněz za vodu a také za teplo z Elektrárny Opatovice, která v průběhu dvanácti měsíců zdražuje už potřetí. Počet bankovek se tak v peněženkách Hradečanů řádově sníží o stokoruny.

Hradec letos zdražoval cenu za jízdenky městské hromadné dopravy

Rok 2014 znamenal nejen pro Hradec Králové zdražování hned na několika různých frontách. Například na začátku února se zvedla cena za městskou hromadnou dopravu, o čemž jsme vás informovali například v tomto článku. Jednorázové jízdné se tehdy z původních 15 korun zvedlo na 18 korun a jízdenka, za kterou se u řidiče platilo původně 18 korun, stojí nyní o dvě koruny více.

Elektrárny Opatovice zvedají cenu potřetí v řadě, další zvýšení čekejte od ledna

V lednu letošního roku vstoupily v platnost také nové ceny za teplo. Elektrárny Opatovice (EOP) ho zvedly zhruba o 5,5 procent. Další zvýšení cen přichystaly pro své odběratele jen o několik měsíců později – v srpnu se cena za teplo zvýšila o necelá 4 procenta. Více se dočtete například v tomto článku.

Dvě zdražování zřejmě EOP nestačila a tak chystají další hned od 1. ledna 2015. Tentokrát v průměru o 4,7 procenta. „Tento stav je způsoben rostoucími náklady na výrobu a dodávky tepla, konkrétně nárůstem palivových nákladů a rostoucí cenou emisních povolenek skleníkových plynu. EOP dále masivně investuje do ekologizace zdroje a nových rozvodů tepelné sítě. Tyto investice přesáhnou v letech 2014 a 2015 2,7 miliardy korun,“ zdůvodnil zdražování tiskový mluvčí elektráren Martin Sýkora a dodal, že i přes tuto úpravu ceny zůstává teplo z Opatovic jedním z nejlevnějších v České republice.

Jak se nejnovější zvýšení ceny promítne na složenkách?

U domácnosti v bytě v 3+1 s průměrnou spotřebou tepla ve výši 25 GJ za rok budou roční náklady vyšší zhruba o pět set korun. Pokud bychom však počítali zdražení za celý rok, průměrná rodina si připlatí rozhodně o více než tisíc korun. Cena se nově bude skládat z pevné složky za sjednaný tepelný výkon (v kW) a pohyblivé složky odrážející odebrané množství tepla (v GJ). „V prvním roce zavedení chceme dát zákazníkům prostor k optimalizaci sjednaných výkonů, z tohoto důvodu jsme nastavili stálou složku na úrovni pět procent z celkové ceny tepelné energie,"  řekl Tomáš Sluka, obchodní ředitel EOP.

Od prvního ledna bude dražší také voda, její cena se zvýší o 2,9 procent

Od příštího roku se také připravte na zdražení vody. Její cena se v Hradci Králové a okolí zvýší o 2,9 procent. „Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové stanovila cenu vodného a stočného pro rok 2015 ve výši 88,07 korun za metr krychlový. Proti letošku se cena zvyšuje o 2,5 korun za metr krychlový, což představuje u průměrného spotřebitele nárůst výdajů za vodné a stočné zhruba o 90 korun za rok,“ sdělil Pavel Loskot, technicko-provozní náměstek společnosti.

Hlavním důvodem nárůstu ceny je zvýšený nákup surové povrchové vody z řeky Orlice po uvedení zrekonstruované úpravny vody do provozu, o čemž jsme vás informovali například v tomto článku. Povrchová voda nakupovaná od státu je zhruba 2,5x dražší než cena vody podzemní. Vodovody a kanalizace zdražovaly vodné a stočné také od prvního ledna roku 2014. Tehdy se částka zvýšila o 3,4 procent. „Je předpoklad, že v nejbližších letech nedojde k významným změnám ve výši ceny vodného a stočného v regionu působení společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové,“ přislíbil Pavel Loskot.

V neposlední řadě se zvýšení cen od Nového roku týká také hradeckých bazénů. Více informací se dočtete v tomto článku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Příčiny havárií na horkovodech, které omezily dodávky tepla, se budou šetřit

Do čtvrtečního rána se mnozí obyvatelé Hradce, Pradubic a Chrudimi probudili do chladna. Mohly za to poruchy na hlavních napaječích z opatovické elektrárny. Kvůli nim se pak musela odstavit celá soustava. Po stabilizaci sítě a obnovení tlaku v soustavě byly, díky uvedení…
Čtěte více

Hlavní ulici na Novém Hradci čeká kompletní rekonstrukce

Město Hradec Králové chystá kompletní opravu Hlavní ulice, která je páteřní komunikací mezi Roudničskou a Brněnskou ulicí. Kromě oprav chodníků a silnice dojde také na veřejné osvětlení, obnovu zeleně a rekonstrukci zastávky MHD Kluky. Pozor, kvůli stavbě splaškové kanalizace se…
Čtěte více

Teplo, voda i lázně příští rok podraží. Ale poplatky za psy, popelnice a MHD v Hradci zůstávají stejné

V Hradci Králové si v novém roce připlatíme za teplo, vodu i vstup do krytého bazénu. Zdražuje i elektřina. Kde naopak zůstávají ceny stejné? Například jízdné městskou hromadnou dopravou se nebude zvyšovat, měnit se nebudou nájmy v městských bytech, poplatky za parkování,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme