Obyvatelé Hradce Králové budou létat z Pardubic

Obyvatelům Hradce Králové se zřejmě během několika let naskytne možnost létat do světa z pardubického civilního letiště. Lidé z největší východočeské metropole doposud využívali možnosti létat hlavně z pražské Ruzyně. To se ale stane pravděpodobně minulostí. Pardubické letiště totiž chystá velké rozšíření a v budoucnu by mělo odbavit několikanásobně vyšší počet lidí než dnes. Informoval o tom ředitel pardubického civilního letiště Jan Andrlík.
Zhruba před měsícem navíc vláda konečně schválila, že převede tamnímu magistrátu část pozemků vojenského letiště. Tím se celý proces modernizace a výstavby mezinárodního letiště odstartuje. „Počítá se, že za pomoci investorů by měl na letišti vzniknout i nový letištní terminál. Už teď se dá s jistotou říci, že služby pardubického letiště budou využívat lidé z celého Pardubického a Královéhradeckého kraje, ale i dalších koutů Česka,“ zdůraznil Andrlík. Do budoucna by do prostor civilního letiště mohly zamířit i další firmy, které by zde provozovaly letecké opravny nebo pravidelné letecké linky. Podle prvních odhadů by rozšíření letiště mělo přinést asi 2000 nových pracovních příležitostí pro obyvatele Pardubicka i Hradecka.
Pardubické letiště v loňském roce odbavilo asi 47 tisíc lidí. Služeb letiště využívají české cestovní kanceláře zhruba čtyřikrát týdně v pravidelných turnusech k cestám do Tunisu nebo Bulharska. Téměř dva roky fungují také každý poslední den v týdnu lety do Moskvy a zpět. Z Pardubic startují například letouny Boeing 737 nebo devadesátimístná letadla BAE 146.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
12.12.2005 15:23
Honza (neregistrovaný)
UK & IRL
A kam by se z Pardubic dalo letat?
Zatim to vypada,ze jen na vychod... bude i naka destinace ze Zapadni Evropy??
Zajima me UK a IRL
12.12.2005 21:54
David (neregistrovaný)
Letiště
Hm zajímavý! V pardubicích si dělaj nový letiště a my v Hradci z toho máme mít radost? V HK se nedělá nic a za chvíli budeme jezdit do pardubic kvůli všemu! Vážně v Hradci se skoro nic neděje! peníze se vrazili do Filharmonie! Mimochodem nikoho, kdo by tam chodil neznám asi jen tam smetánka tam chodí! Slibovali předělat fotbalový stadion a nic! Autobusový nádraží už asi stavět nebudou, s dálnicí jsou zase problémy s pozemky! V HK se skrátka neděje bohužel tolik věcí jako v Pardubicích kam se ženou investoři a jsou tam pracovní místa! Bohužel je to vyspělejší město! Nelíbí se mi, ale je to tak!
12.12.2005 23:36
Jpa (neregistrovaný)
Letiště a priority
Jojo, takhle to dopadne, když se v devadesátých letech minulého století magistrát stará jen o to, aby mohli být potulní kejklíři v ulicích, armádu žene svinským krokem pryč, a zlikviduje letiště.
JPA
13.12.2005 16:39
B. (neregistrovaný)
Do Prdubic létají ruské chartery z toho důvodu, že Tu-154 ve Varech nepřistane a Ruzyně je moc drahá. Toť vše.
Jinak české cestovky létají hlavně Ruzyň a Tuřany (Brno), až potom Mošnov (Ostrava) a Pardubice.
JInak pro porovnání - takový provoz, ajko je v Pardubicích za měsíc, je na Ruzyni za jeden den.
Jinak ale nechápu smysl článku -

"Obyvatelům Hradce Králové se zřejmě během několika let naskytne možnost létat do světa z pardubického civilního letiště."

To se dnes nedá??? Mimochodem letecké taxi i do zahraničí si můžete objednat i z hradeckého letiště.
16.12.2005 16:47
Ron (neregistrovaný)
Mily bécko, samosebou se leta z Prahy Brna Ostravy, nejspis podle toho kde je to pro cestujici nejbliz. Pardubicke letiste neni spadove, ale regionalni letiste, doplnkove k Ruzyni, ktere konkuruje polovicnimi poplatky za odbaveni a servis. V Pardubicich lita vedle rusaku nekolik cestovek, rocne se odbavi 50 tisic lidi, takze zadna druha Ruzyn a tak je to v poradku. Podstatou zpravy je, ze v pcich si postavi novou moderni odbavovaci halu, o kteresi muzeme nechat zdat. Mimochodem hradecky letiste je neverejny, takze tady si to letadlo se vsim vsudy musis skutecne objednat, to je fakt :D
15.12.2005 18:04
NS (neregistrovaný)
Co se Vám nelíbí, z Pardubic se za chvíli stane taková průmyslová zóna u HK. Bude tam bordel, hluk, smard.. a bydlet se bude v HK dit je to kousek... Radši budu létat z Pardubic, než aby mi Boeingy přistávaly za barákem.
20.12.2005 13:52
TJarkovský (neregistrovaný)
HK nemá letiště
Rád bych upozornil, že cesta autem z Ulrichova náměstní na pardubické letiště trvá cca. 20 minut, zatímco z náměstí Václavského na Ruzyň skoro hodinu...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme