Obří přesun knih do nové knihovny začíná

Stěhování zhruba tři čtvrtě milionu svazků knih ze Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové do nového Knihovnicko-informačního centra U Přívozu startuje právě dnes. Přesun statisíců knih a periodik do nových prostor ze tří míst v krajském městě skončí v září. Kvůli stěhování je pak zavřená budova knihovny v židovské synagoze.

"Do pohybu se dává spolu s desettisíci svazky skript, beletrie či folianty svázaných celostátních deníků například také půl tisíciletí stará Benátská bible, která je jednou z největších vzácností naší knihovny. Celkem vyjde samotné stěhování na necelé dva miliony korun. Kromě stěhování samotných knih, se kterým bude nejvíce práce, přesuneme do nových prostor také nábytek, počítačové vybavení či jednotlivá pracoviště,“ popsala stěhování ředitelka knihovny Eva Svobodová.
Dosud královéhradecká Studijní a vědecká knihovna působila v pronajatých prostorách židovské synagogy na Pospíšilově třídě, ve studovně na Eliščině nábřeží a ve skladech na hradeckém Pouchově, které bude využívat i nadále. Čtenáři však od září naleznou většinu depozitáře knihovny pod jednou střechou a díky nové budově bude jejich cesta za knihami daleko snazší a rychlejší.
Objekt Knihovnicko-informačního centra poblíž univerzitního centra a strojní průmyslovky, jehož dokončená budova nyní prochází kolaudací, vyvolává nemalé vášně. Betonová budova knihovny měla být původně červená, ale nakonec zůstane pouze u betonové šedi, což řada lidí vnímá negativně. Kvůli kulatým oknům rozmístěných různě ve zdech si pak ještě před spuštěním získala přezdívku ementál. Na druhé straně však v knihovně budou mít čtenáři k dispozici na 160 tisíc svazků ve volném výběru. Všechny knihy, které si lze v knihovně půjčit, budou pro uživatele přichystány do půl hodiny, což dosud nebylo možné. Například beletrii získali čtenáři dosud vždy až druhý den.
Stavbu budovy knihovny, která začala koncem roku 2004 a vyšla na 400 milionů korun, zkomplikovalo především zvýšení daně z přidané hodnoty z 5% na 19% během její výstavby. V současné době tak chybí zhruba 16 milionů korun především na dovybavení interiérů. Královéhradecký kraj proto nyní jedná se zástupci státu o doplacení chybějících finančních prostředků. Tento problém však v žádném případě neohrozí zahájení provozu knihovny, který by měl začít letos koncem září.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme