Obří papírna u Opatovic je na spadnutí

Výstavba obří papírny nedaleko Opatovic nad Labem začíná dostávat konkrétnější rozměry. Finská firma Millykoski, která by měla papírnu za rekordních 13,5 miliardy korun postavit, sice ještě nevyřkla konečný verdikt, vše ale nasvědčuje tomu, že fabrika bude právě na rozhraní Královéhradeckého a Pardubického kraje. Píše o tom dnešní MF Dnes.
Podle deníku je ve hře stále ještě Slovensko a Polsko, ale například na Slovensku zatím nedošlo ani k výběru lokality. Naopak v Opatovicích Finové pracují už na druhém projektu továrny a mají už dokonce naplánován termín spuštění. Provoz obří papírny se měl původně rozběhnout počátkem roku 2007. Po přepracování projektu na základě připomínek úředníků se termín přibližně o tři měsíce oddálí.
O výstavbu továrny na východě Čech finská strana velmi stojí. "V opatovickém areálu jsou splněné všechny základní podmínky, dostupné dřevo, voda a elektřina," řekl deníku Josef Vejmělka z pražské advokátní kanceláře Vejmělka & Wünsch, která Finy zastupuje.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
25.10.2005 13:04
Petr Černý (neregistrovaný)
Neúspěšní v Lotyšsku, úspěšní v Čechách
Tak to je vážně zajímavé. Pokud se nepletu tak je to společnost, která neúspěšně prosazovala tento projekt v mnohem chudším Lotyšsku. Přestože by tam o takovouto investici velice stáli, převážily argumenty PROTI při rozhodování o dopadu na životní prostředí, a to v bodě kvality odpadních vod. (Nejsem odborník, ale jednalo se snad o vysoký obsah nebezpečných enzymů v odpadních vodách, které vznikají nebo jsou vedlejším produktem při procesu výroby papíru).
Doufám, že odpovědí představitelé budou vědět přesně co podepisují. A za svými podpisy si budou pevně stát i za deset let.
26.10.2005 11:44
Michal H. (neregistrovaný)
RE: Neúspěšní v Lotyšsku, úspěšní v Čechách
Obávám se, že odpovědné činitele příliš nezajímá obsah škodlivých látek v odpadních vodách nebo problémy dopravní přetíženosti, ale daleko větší zájem přikládají případným místům v dozorčí radě, představenstvu a jiným" bonusům", které pro ně tento investor jistě připravil.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme