Obnovu Šimkových sadů omezuje vzácná rostlina okrotice

Radnice v Hradci Králové musí kvůli výskytu vzácné rostliny okrotice bílé omezit své plány na obnovu zeleně v části Šimkových sadů podél druhého silničního okruhu. Radnice bude muset přizpůsobit výsadbu stromů a keřů, které mají park od rušné silnice oddělit. Vzácné rostlině přitom v růstu nevadí ani tisíce automobilů, které projíždějí okolo. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro Hradecký kraj.
Současné podmínky v Šimkových sadech rostlině vyhovují. Její populace je podle ochránců přírody poměrně rozšířena a vitální. Česká inspekce životního prostředí v Hradci Králové již loni na podzim zakázala činnosti škodící okrotici bílé v Šimkových sadech. S vybudováním protihlukového valu tvořeného zelení a stěnami ochranáři souhlasí. V případě kácení  stromořadí topolů však požadují jeho obnovu. Zároveň žádají zvětšení vzdálenosti mezi vysazovanými stromy oproti původně navrhované hustší výsadbě a umístění protihlukové bariéry co nejblíže k silnici a vyloučení pohybu těžké mechanizace.
Radnice s podmínkami ochránců přírody souhlasí. Další omezení úprav v Šimkových sadech kvůli výskytu chráněných druhů rostlin či zvířat nevylučuje. "Předpokládám, že plánovanou bariéru stromů a keřů posuneme a omezíme. Zatím nejsme tak daleko, ale jakmile začneme projednávat jednotlivé etapy dalších úprav sadů, může dojít k dalším zásahům," uvedl náměstek primátora Josef Malíř.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.2.2005 15:37
člověk (neregistrovaný)
rekonstrukce sadů
To je dost. Vždyť přece nejde do nekonečna hlásat, že něco se obnovuje, rekonstruuje a jinde ještě víc přitom nenávratně zničit.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme