Obnovou prochází i vybavení kostelíku v Jiráskových sadech, ten se znovu otevře v létě

| autor: hradeckralove.cz

Práce na obnově kostela sv. Mikuláše v hradeckých Jiráskových sadech se přesunuly do restaurátorského ateliéru. Soubor uměleckých malířských a řezbářských prvků z interiéru kostela ze 17. století už prošel důkladným průzkumem pomocí rentgenu, ultrafialového i infračerveného světla, nyní bude následovat jejich samotné restaurování. Oprava dřevěného kostelíka za necelých 19 milionů korun začala v roce 2016, kostel by se měl znovu otevřít veřejnosti v polovině tohoto roku.

„Malby byly v restaurátorské dílně nedaleko Brna nejprve nedestruktivně prozkoumány v přirozeném rozptýleném denním světle lidským okem, za použití lupy, mikroskopu či fotografie a v bočním světle zvýrazňujícím reliéf malby. Ultrafialové světlo pak restaurátorům pomohlo odhalit biologické napadení a doplňky a přemalby. Metoda infračervené reflektografie zobrazuje podkladní kresby či malby, díky snímkování v rentgenovém záření tak mohou odborníci nahlížet až do struktury malby i podložky," zmiňuje použité metody průzkumu vedoucí odboru památkové péče magistrátu města Jan Falta.

Průzkumy odhalily jak technický stav maleb a použité materiály, tak i rozsah přemaleb a doplňků. Na ikonách bylo prokázáno použití tempery i olejových barev, zlacení pravým zlatem, místy se zelenou lazurou, i stříbření stříbrem. Koncepce restaurování bude vycházet z prokázaného rozsahu a stavu originální malby pod přemalbami a bude respektovat použitou techniku a výtvarnou jednotu originálu, tak aby historické a výtvarné hodnoty byly zachovány.

„Otázkou, která patrně nebude nikdy jednoznačně zodpovězena ani při použití moderních metod zkoumání, je skutečný rozsah odborných a uměleckých malířských prací a oprav, které v roce 1935 prováděl profesor Bohumil Lizner. Ty si objednal tehdejší Městský úřad v Hradci Králové s cílem je 'učinit skutečně umělecky s plným zřetelem k zachování starého stylu, aby dojem byl jednotný a obrazy plně zhodnoceny i zachovány'. I s tímto tajemstvím se restaurátoři budou muset vypořádat," dodává Jan Falta.

Celková rekonstrukce dřevěného kostela svatého Mikuláše z počátku 17. století začala v roce 2016 a zahrnuje jeho kompletní revitalizaci, při níž se uplatňují jak klasické řemeslné postupy, tak i šetrné moderní metody. Objekt prošel termosanací, která konstrukci zbavila dřevokazného hmyzu (více čtěte zde), následně přišli na řadu pokrývači a vyměnili staré šindele opláštění za nové. Souběžně dochází k restaurování maleb a movitého inventáře, kostel dostane i moderní zařízení, které v něm udrží stabilní teplotu a vlhkost, a nově je chráněn speciálním protipožárním systémem (více jsme psali zde).

Celkovou obnovu kostela za bezmála 19 milionů korun financuje město Hradec Králové. Veřejnost by mohla do kompletně opravené památky zavítat v polovině letošního roku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Jiráskovy sady stárnou a nová studie je má omladit a zajistit jim udržitelnost

Jiráskovy sady v Hradci Králové jsou dominantní plochou zeleně v centru města, o jejichž údržbu, včetně obměny zeleně, se pravidelně starají technické služby. Město nyní plánuje pro další postupnou obnovu dřevin a jiných porostů taková pravidla, aby byla podpořena dlouhodobá…
Čtěte více

Návštěvnost hradeckých památek se letos nakonec vyhoupla do příjemných čísel

Letošní léto nebylo příliš laskavé k provozovatelům koupališť. Hradecká Flošna například zažila tu nejhorší sezónu za svoji existenci. Jednak za to moho počasí a pak také protikoronavirová opatření, která obzvlášť v červnu kapacitu limitovala. Oproti tomu turistická sezóna se v…
Čtěte více

Hradec opravuje unikátní chodník z 19. století

Unikátní chodník z 19. století v ulici Jana Koziny v Hradci Králové prochází obnovou. Kameny z něj byly již rozebrány, nyní je čeká očištění a nová pokládka na pevnější konstrukci. Práce by měly být dokončeny během září. Kromě této renovace byla začátkem…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme