Štítky: | Doprava | MHD |

Obce na Hradecku si možná za MHD linky připlatí. Někde nepomůže ani dotace od kraje

Spojů do obcí kolem Hradce možná pojede méně.
Spojů do obcí kolem Hradce možná pojede méně. | autor: hradeckralove.cz

Cestující do obcí kolem Hradce, kam zajíždí hradecká MHD si možná připlatí. Do cen se promítnou rostoucí náklady na provoz městské hromadné dopravy. Smlouvu mají například Předměřice, Lochenice, Vysoká nad Labem nebo Běleč, které čelí postupnému zdražování dopravy. Ani čerstvá dotace od Královéhradeckého kraje neznamená pro cestující úplnou jistotu. Informaci přináší hradecký Český rozhlas.

„Odhadujeme, že tyto spoje může využít až 7 tisíc lidí. V letošním roce obcím poputuje téměř 2 miliony 200 tisíc korun,“ říká pro rozhlas krajský radní pro oblast dopravy Václav Řehoř. Královéhradecký kraj tak plní část své povinnosti zajistit základní obslužnost každé obce na svém území.

Některým obcím krajská dotace stačí, třeba podle nezávislého starosty Divce Romana Hrnčíře se rostoucí požadavky od hradeckého magistrátu do obecního rozpočtu v Divci nijak zásadně nepromítají. „V tuto chvíli opravdu musím říct, že to tak je. Kraj nám vyšel vstříc a nás to nijak zásadně nezatížilo. Tím pádem jsme nemuseli redukovat linky a komfort občanů snižovat.“

Obce, které majjí spojů více, však musejí dál počítat. Po avizovaném zdražení, které přišlo na přelomu letošního roku, uvažovali třeba ve Stěžerách nebo ve Vysoké nad Labem o tom, že některé spoje zkrátka škrtnou. Zřejmě se škrtání nevyhnou ani po krajských dotacích.

Například starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák uvažuje, že se linky, které nejsou tolik vytížené, budou muset zrušit. „Když máme rozpočet 23 milionů a z toho máme dát desetinu na autobusy, kterými nakonec dohromady nikdo nejezdí, když to trochu zlehčím, školní autobusy jsou samozřejmě plné, ráno dva školní a odpoledne dva nebo tři zase zpátky. Ale jinak jezdí řádově jednotky lidí.“ A protože krajská dotace pokryje Vysoké nad Labem jen zhruba třetinu nákladů na zajištění MHD, je rušení právě těch málo vytížených linek určitě dál ve hře.

Navíc také hradecký magistrát bude chtít po obcích za služby své hromadné dopravy více peněz. „Každý rok dopravní podnik vykalkuluje svoji cenu dle reálných nákladů a tu budeme po obcích požadovat,“ uvedl pro rozhlas Pavel Marek, náměstek primátora.

Pravděpodobnost toho, že některé obce budou muset některé linky zrušit roste s tím, jak stoupají náklady na pohonné hmoty i mzdy. Definitivní rozhodnutí ale padne zase až na přelomu roku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.5.2022 08:15
Jarka (neregistrovaný)
čím dražší MHD tím více aut ve městě.
www.youtube.com/watch?v=CD90WOPeAs4

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme