Občané v Okružní: tunel nestačí, chceme okna

Obyvatelé bytů v hradecké Okružní ulici kritizují protihlukové bariéry na nadjezdu. Podle nich skleněné stěny nic nevyřešily a hluk je stále nesnesitelný. Podle silničářů ale jen lidé chtějí získat zadarmo nová okna.

Část obyvatel Okružní ulice nad frekventovaným nadjezdem požaduje výměnu oken. Prosklený tunel prý situaci neřeší. Ředitelství silni a dálnic některé problémy připouští. „Tunel není zcela zasklený. Věděli jsme proto, že normy hluku budou v horních patrech okolních domů překračovány dál. Prokázala to i měření, a proto jsme sáhli k výměně,“ řekl Hradeckému deníku Marek Novotný, ředitel hradecké ŘSD.
Další opatření už nejsou nutná. Současné úpravy a nová okna před hlukem lidi chrání dobře. Tvrdí to alespoň silničáři a opírají se přitom o odborné posudky. „Nejde jim o hluk, ale pouze o nová okna. Měření na fasádě v dolních patrech, které prováděla akreditovaná hluková observatoř, dopadlo dobře,“ doplnil Deníku Novotný.
Nespokojení obyvatelé se ale nechtějí vzdát. Vstřícné kroky silničářů podle nich musejí pokračovat. Jak zjistil Hradecký deník, lidé hluk stále označují za nesnesitelný. Pokud jim silničáři nevyhoví a okna nevymění, chtějí se se svými stížnostmi obrátit i na evropské soudy.
Ředitelství silnic a dálnic se proto situací kolem nadjezdu přes Pospíšilovu třídu dále zabývá a vyžádalo si nová odborná měření hluku. Na výsledky se zatím čeká. Pokud však podle informací Deníku budou výsledky v rámci povolených hygienických norem, požádá ŘSD o kolaudaci stavby. Té se totiž nadjezd ani po třech desítkách let provozu zatím nedočkal.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
25.11.2009 11:11
mirek (neregistrovaný)
Já jen stále nerozumím tomu, jak je možné užívat stavbu bez řádné kolaudace.
25.11.2009 13:50
cruela.devil (neregistrovaný)
Stejnou otázku pokládají všichni, co tam žijou. Je to peklo. Vyrostla jsem tam, pokojíček jsme měly přesně naproti svodidlům. 24 hodin nepřetržitý hluk, prach by se mohl utírat každou hodinu, takže okna lépe neotvírat.
25.11.2009 19:18
Xaver (neregistrovaný)
Kdysi, když se nadjezd stavěl, dostali všichni obyvatelé Okružní ulice na výběr : nový byt na sídlišti nebo zůstat a platit zanedbatelný nájem.
Z uvolněných bytů měla vzniknout skladiště. Většina obyvatel zůstala. Zřejmě bylo chybou po úmrtí nebo odstěhování se původních obyvatel byty pronajímat či prodávat novým zájemcům. Doprava od té doby velmi zhoustla.
26.11.2009 10:48
cruela.devil (neregistrovaný)
Dovolila bych si oponovat. S vystěhováváním se začalo v Buzulucké, pak náhradní byty došly a celý proces byl zastaven. Nakonec ty vystěhované domy obsadili cikánama. A co se týče nájmu, tak nějak nízké rozhodně nebyly a ani nejsou.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme