Občané protestují proti výstavbě na Brněnské třídě

Hradec Králové se stává městem petic. Další už koluje po Moravském Předměstí a hodlá protestovat proti další bytové výstavbě v prolukách podél Brněnské třídy. O zastavění tamních lokalit přitom projevily zájem hned dvě firmy.

Petice kolovala mezi stávajícími obyvateli a podepsat ji bylo možné ještě o velikonočním pondělí. „Zatím nelze odhadovat, kolik podpisů seženeme. Archy chceme předat na radnici ve čtvrtek (8. 4. – pozn. redakce), kdy dojde k veřejnému projednání stavby prvního domu,“ řekl před Velikonocemi Hradeckému deníku předseda petičního výboru Tomáš Doležal. Nové domy se místním nezamlouvají. „Nová výstavba výrazně poškodí naše životní prostředí. Žádné další domy tady nechceme! Požadujeme změnu územního plánu města, která danou lokalitu promění ze stavebních parcel na park,“ vysvětlil Deníku cíle petice předseda Doležal.
Nové domy by měly vyrůst podél Brněnské třídy u kulturního střediska Médium, u Villy Cristiny, u výpadovky na Brno i u základní školy Mandysova. Podle nespokojených obyvatel by se neadekvátně zvýšil počet obyvatel, zmizela by zeleň, zhoustnul provoz a zvýšila hlučnost i prašnost v okolí současných domů.
Problémy jsou i zde s parkováním. „Nesouhlasíme také s tím, aby investor dostal výjimku ve věci vytvoření parkovacích míst, která nejsou na jeho pozemcích. Už teď se tady nedá zaparkovat. Protestujeme také proti zrušení parku a zeleně před našimi domy,“ dodal Hradeckému deníku Doležal.
Investor projektu obytného domu Pilot 1, královéhradecká společnost Tomas Invest a. s., projevil pro obavy místních pochopení. Podle něj ale přinese výstavba lidem právě ten prospěch, po kterém petice volá, a to v podobě parkové úpravy, rekonstrukce dětského hřiště i nových parkovacích míst. Podle společnosti je projekt v souladu s územním plánem města.
„Snažili jsme se projekt připravit tak, aby do území přinášel i něco navíc pro stávající obyvatele. Proto jsme kladli velký důraz na úpravu celého okolí v duchu trendů moderního bydlení. Dům je v porovnání s okolními paneláky daleko subtilnější a doplňují ho zelené plochy a místa pro sport i relaxaci. Věříme, že i stávající obyvatelé je budou rádi využívat,“ uvedl v tiskové zprávě investorské firmy Miroslav Gebas z královéhradeckého ateliéru Tech architects, který projekt zpracoval.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
8.4.2010 07:12
faultfinfer (neregistrovaný)
Mám ten dojem, že v HK každý protestuje proti všemu a jak už zde bylo řečeno, HK je městem petic. Vůbec si nemyslím, že výstavbou zmíněných Pilotů se v tomto místě stane něco hrozného a zhorší se životní prostředí. Sám v této lokalitě bydlím a současná plocha s vyšlapanými pěšinkami od lidí zkracujícími si cestu od nikud nikam, stejně nelze využít na nic rozumného, protože v současné době slouží pouze majitelům psů jako veřejné záchodky. Jestli něco zhoršuje prostředí v této lokalitě, tak snad stále narůstající hluk od tranzitní dopravy, která jezdí po Brněnské a zejména v nočních hodinách je to někdy hrůza. Jeden kamion za druhým a nad tím se nikdo nepozastaví, že to jistě nesplňuje hlukové normy a třeba nepíše petici pro vybudování protihlukových opatření.
8.4.2010 09:46
BlackHk (neregistrovaný)
Souhlasím s předchozím názorem. Když si vezmu jak to dnes v této oblasti vypadá, tak je mi trochu zle, ten parčík je spíš skládka a na to hřiště vedle bych se bál pustit děti. Navíc moravské se podle officialních zdrojů rychle vylidňuje, takže si myslím, že noví obyvatelé této lokalitě jen prospějí, jinak to tam chcípne.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme