O stěhování sochy Ulricha rozhodne komise

Uspěchaná, nedotažená a necitlivě zasazená do nevhodné lokality nebo prostě ošklivá. Takové jsou výtky Hradečanů i odborníků vůči soše někdejšího starosty Ulricha. Jiní ji ale hájí s tím, že si na sousoší musíme teprve zvyknout. Která strana nakonec zvítězí, má rozhodnout komise.

Odborná komise, která by další osud nového Ulrichova pomníku posoudila, by podle Hradeckého deníku mohla vzniknout ještě v lednu. Zabývat se má jak vzhledem a pořízením pomníku, tak jeho případným přesunutím. Proti sousoší přitom protestuje petice se 400 podpisy, kterou se mají zabývat hradečtí radní. „Vyzýváme tímto vedení města, aby sochu odstranilo z náměstí Svobody a našlo pro ni vhodnější místo,“ píše se ve výzvě.
Radní ale definitivní rozhodnutí nejspíš odloží. „Socha si zaslouží pár měsíců nechat, ukáže se, nakolik si na ni občané zvyknou. Já sám teď kolem ní chodím častěji a snažím se ji nasát,“ řekl Hradeckému deníku Martin Soukup. Autoři petice ale mají jasno. Socha je podle nich nekvalitní z hlediska urbanistického, uměleckého i řemeslného. „Z reakcí, které jsem zaznamenal, z médií a probíhajících jednání cítím, že v současném zastupitelstvu je poměrně dost odpůrců stávajícího pomníku. Čemuž se nedivím, vzhledem k jeho kvalitě,“ řekl Hradeckému deníku výtvarník a vysokoškolský pedagog Štěpán Málek, jeden z autorů petice proti soše.
Výhrady k dílu akademického sochaře Stanislava Hanzíka má ale i město. V předávacím protokolu k sousoší jmenuje zjištěné nedodělky a vady, například nedořešené usazení sochy a podložení její zadní části nevzhledným kusem kamene, proporční řešení pomníku nebo kritiku artefaktu slunečních hodin, které ukazují nesprávný čas. Město proto autorovi zatím nechce zaplatit celý honorář ve výši téměř 2 milionů korun, ale o 100 tisíc míň, dokud Hanzík chyby neodstraní.
Sám sochař některé závady uznal a slíbil nápravu. Například usazení ale hájí: „Plastika tak dostává výraz jisté lability přírodního viklanu, výraz prastarého kultovního kamene," řekl Hanzík Deníku.
Podle neoficiálních zjištění Hradeckého deníku by Rada mohla pověřit náměstka pro kulturu Josefa Kroftu, aby o dalším osudu pomníku jednal. Názory veřejnosti, odborníků i autora pak mohou rozhodnout o konečném osudu či umístění sousoší.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme