O osudu vily Aničky ještě není rozhodnuto

Budoucnost hradecké vily Anička, kterou chce pojišťovna Generali zbořit a získat tak prostor pro výstavbu svého centra, zatím není jasná. Ministerstvo kultury sice zařadilo minulý měsíc vilu na seznam národních kulturních památek, toto rozhodnutí však zatím není pravomocné. Generali se chce proti tomuto rozhodnutí odvolat. Uvedla to televize RTA.
Pojišťovna Generali se nehodlá vzdát svého plánu, vilu zbourat a postavit zde moderní  centrum. Záměr demolice vily, která stojí na křižovatce Gočárovy třídy a Střelecké ulice, posvětilo dříve i městské zastupitelstvo. V případě, že se společnost odvolá do 15 dnů po obdržení rozhodnutí ministerstva kultury, osud vily bude mít ve svých rukou sám ministr kultury. Pokud se vila definitivně zapíše na seznam kulturních památek, společnost Generali se bude muset domluvit s městem na úpravách svého investičního záměru.
Odpůrci demolice vily bojovali několik měsíců za její záchranu. V čele stála Společnost ochránců památek ve Východních Čechách. V rámci petiční akce se podařilo získat až 12 tisíc podpisů. Zbourání vily odsoudila i řada osobností.
Secesní vila Anička byla v Hradci Králové postavena kolem roku 1910.  Tato architektonicky zajímavá budova v centru města má z hlediska urbanistického nepostradatelný význam.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
6.11.2007 19:55
Brouk (neregistrovaný)
Tato architektonicky zajímavá budova v centru města má z hlediska urbanistického nepostradatelný význam.-----> Tak tohle je propaganda autora clanku, je to nepravda! Sam Gocar by pravdepodobne zbourani posvetil, vila tam nepatri, naopak tam patri pokracovani čtyř kvádrů v rohu Ulrichova náměstí jako prodloužení vstupní brány do města od nádraží na hradecke nejvelkorysejší třídě. Vypada to na dalsi ranu do lokality po tom co nebyl schvalen pomnik starostovi JUDr. Ulrichovi na stejnjmennem namesti. Hradec=mesto moderny?
7.11.2007 11:55
jpa (neregistrovaný)
Že tam nestojí ta socha je opravdu rána, Brouku, ale leda tak pro pana sochaře, rozhodně ne pro Ulrichovo náměstí...
JPA
7.11.2007 07:13
MIREK (neregistrovaný)
Vila Anička k HK patří
Netvrdím, že je Anička nepostradatelná, ale na toto místo v HK určitě patří. Doměnky "Brouka", že by Gočár toto řešil demolící jsou zcela irelevantní, leda že by s ním hovořil ze záhrobí.:-). Pevně věřím, že se tuto budovu podaří zapsat na seznam kulturních památek, aže ministr kultury není hňup.
Ještě jednu poznámku si neodpustím na adresu minulého příspěvku. Pomník Urlicha na tyči nebo na sloupu, který někdo vymyslel, byl neestetický a nedůstojný paskvil. Ještě že na náměstí nestojí.
7.11.2007 14:35
brouk (neregistrovaný)
Pan sochař jiste za vitezny navrh zaplaceno dostal. Akorat my nemame zadny vysledek, tedy ne rana pro sochare, ale pro nas! Protestovali jste tak vehementne take proti soše Gottwalda co tam byla? Zdala se vam lepsi? Pri vsi ucte k vam, panove, kdybyste se narodili pred sto lety, tak jste mezi prvními kritiky budovy naseho Musea a okruhu. Ja jsem milovnik pamatek a pametihodnosti, ale tech skutecnych a ne jen domelych. Takovou je podle me hysterie kolem tzv. "Aničky". Samozrejme mé "hovory s Gočárem" jsou jen domněnky, ale podložené studií jeho práce a návrhů pro Hradec! Posledno otazka: Nestavite se take proti Chobotnici? Opet se vas nechci dotknout, ale Hradec skutecne nebylo mesto konformních strašpytlů, negativistů bez odvahy k něčemu novému a se snahou zakonzervovat tehdejsi stav. Proto jsme tam kde jsme=salon republiky. Pokud to ale prestaneme rozvijet... Váš Brouk.
7.11.2007 16:34
jpa (neregistrovaný)
Brouku - nebudu se s Vámi přít, zda je Hradec salon republiky, to už se tu probíralo x-krát, podle mého jistě BYL, ale už to neplatí a stává se to prázdným heslem, ostatně těchto "hesel" nám bez sebemenšího důvodu přibývá (Hradec - nejlepší místo pro život, Hradec - město sportu...).
A nedělejte si iluze - za pouhý návrh je pár šupů, teprve na realizaci té chujoviny by se dalo slušně vydělat.
JPA
7.11.2007 22:01
Morgiana (neregistrovaný)
Nejsem proti Chobotnici ani proti Ementálu (až na plesnivou barvu), ale Anička dle mého názoru je pěkná a zajímavá, právě tím, kde je. Sama o sobě není nijak vyjímečná, ale tvoří pěkný kontrast a orientační bod. Podobný pěkný kontrast by bývala byla roubenka u Ementálu. Škoda.
7.11.2007 14:54
MIREK (neregistrovaný)
Dnešní architektura
Jsem docela obdivovatel toho, co lidé-stavitelé dokázali kdy postavit. Proto si myslím, že není třeba ničit to, co za něco stojí a vypovídá o estetickém cítění a stavitelském umu našich předků.
Mnohé dnešní stavby, rádo by moderních architektů, působí neesteticky a ničí naše pohledné město. Pro příklady nemusím chodit nikam daleko, stačí se podívat na nevkusné, přímo až hnusné monstrum nové knihovny. Když už zde byla zmíněna ta knihovna pražská, tak přidám jen můj osobní názor, že jako pomníček Kaplickému to je možná dobré, ale ne do typu zástavby, která v Praze je.
HK je salonem právě proto, že si uchovává v rámci možností svůj architektonický ráz a že do svého centra nepouští příliž takových extravagantních staveb, jakou by bezesporu nová budova Generali byla. Ten návrh jsem viděl a je to na tom rohu jako pěst na oko. Stačí se podívat o dům vedle na stavbu OD DON, kde je podobný nevkus postaven.
7.11.2007 18:48
jezek (neregistrovaný)
Anička
Nazdar brouku Pytlíku, jinak Tě totiž nazvat nelze.Jistě patříš mezi naše drahé spoluobčany, kteří by Aničku nejraději srovnali se zemí a nepočítali, že se to davu nebude líbit. Jinak pomník starosty Ulricha by podle mého názoru byl spíše jeho potupou až by na něj sedali holoubci a co by tam dělali si každý domyslí. Ty doufám též. Do měsíce by socha vypadala jako indián na válečné stezce.Knihovna je další unikát, prý není možné ji natřít ohledně množství spotřebované barvy. protože se , ale nenašlo pouhých 20 melounů na její vybavení tak si o povrchové úpravě také myslím své. A jinak se Hradec pomalu, ale jistě začíná měnit na sbírku železobetonových monster a do salonu republiky má už daleko. Tak Broučku místo odpovědi běž raději spinkat, zima se blíží.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme