O odpuštění části dluhu kina Centrál rozhodnou zítra zastupitelé

Jedním z bodů zítřejšího zasedání zastupitelstva města Hradec Králové bude i projednání prominutí části dluhu Artkina Centrál. Zastupitelé tím rozhodnou o dalším osudu kina. Případné zamítnutí by pro občanské sdružení Pro-Centrál mohlo být likvidační.

Hradecké kino Centrál se již delší dobu topí v problémech a dluzích. Šéf Centrálu Leoš Kučera dokonce musel v loňském roce opustit post náměstka, aby se pokusil dát kino do pořádku. Problémy a nesrovnalosti ukázal i nedávný audit, který nechalo zpracovat vedení města. Dluhy a závazky kina se vyšplhaly téměř ke třem milionům. Vůči městu má kino dluh 496 tisíc korun, který vznikl porušením rozpočtové kázně. O prominutí částky 400 tisíc již rozhodla rada města, zbylých 96 tisíc má kino městu splatit na základě splátkového kalendáře. Rozhodnutí musí ještě posvětit zastupitelstvo na zítřejším zasedání.

Audit také poukázal na neoprávněné financování domény politické strany Doma v Hradci z rozpočtu kina, či neadekvátně vysoké náklady na služební cesty dvou zaměstnanců za dva roky ve výši 670 tisíc korun. "U serveru Doma v Hradci se jednalo o účetní chybu, použito bylo 1000 Kč na úhradu domény. Díky služebním cestám se podařilo získat pro kino kvalitní program a domluvit projekty," uvedl na svoji obranu Leoš Kučera. Zároveň poukázal na to, že se mu podařilo postavit kulturní stánek na nohy, kino získalo řadu ocenění, zájem diváků o představení je veliký a v žebříčku návštěvnosti se Centrál drží na předních místech. Díky digitálnímu projektoru má kino výhodu oproti jiným podobným institucím, klasických filmových pásů je v současnosti omezené množství.

Osud kina Centrál ne neocitl na miskách vah poprvé. Již před necelým desetiletím ohrozil jeho existenci vznik multikina Cinestar. Společnost Filmcentrum, která tehdy kromě Centrálu provozovala i Kino Mladých a Letní kino, nedokázala zareagovat na prudký pokles návštěvnosti a dostala se do ztráty. Město v roce 2003 Filmcentrum zrušilo a Kino Mladých a areál Letního kina převedlo pod Hradeckou kulturní a vzdělávací společnost. Kino Centrál pronajalo soukromému subjektu, který měl zajistit provoz kina s daleko menší finanční podporou města, než tomu bylo u Filmcentra, a to formou každoročních dotací. Centrál se ale nyní kvůli kumulaci dluhů z předchozích let dostal do mnohem vážnější situace.

Sdružení Pro-Centrál požádalo magistrát města o navýšení dotace a ještě o mimořádný příspěvek 1,5 milionu korun. O něm budou zastupitelé rozhodovat v únoru. Primátor Zdeněk Fink se již dříve vyjádřil, že město má o pokračování činnosti kina zájem, otázkou je, zda se současným nájemcem. "Restart kina s novým provozovatelem by znamenal další investice. Na občanské sdružení Pro-Centrál jsou navázány licence a smlouvy, máme odladěný prodejní systém, do všeho by se muselo investovat znovu," apeloval na vedení města Kučera.

Budoucnost kina i přes možnost oddlužení ze strany města není jistá. Technické vybavení, které zahrnuje digitální projektor a moderní ozvučení a do kterého město prostřednictvím dotací investovalo nemalou částku, je totiž v majetku občanského sdružení. V případě hrozící exekuce by pak město o tyto investice nenávratně přišlo. "Podnikáme takové kroky, aby byl tento majetek převeden pod město nejpozději do konce roku," řekl náměstek primátora Martin Soukup.

"Leoš Kučera ví, jak dělat kino po umělecké stránce. To ale neplatí o vedení účetnictví," uvedl na adresu ředitele Centrálu primátor Zdeněk Fink. Potvrdil také, že jeho nabídka, aby se Kučera vrátil na pozici náměstka, jakmile situaci v kině vyřeší, i nadále platí. Kučera nicméně uvedl, že o návratu v současnosti neuvažuje.

Přečtěte si další články o kinu Centrál

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme