Štítky: | Městské lesy |

O dřevo z městských lesů je stále větší zájem, i v podobě samovýroby

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Městské lesy Hradec Králové i v tomto roce prodávají palivové dřevo a i v tomto roce je o něj nebývalý zájem. Podle společnosti poptávka v této sezóně stoupla o třetinu.

Kromě již připravených polen, která se prodávají v metrových anebo půlmetrových délkách, si lidé mohou dřevo v lese také pokácet sami. Samovýroba pak vyjde výrazně levněji. 

Od doby, kdy Městské lesy Hradec Králové začaly prodávat palivové dřevo, zájem o jeho nákup stále stoupá. „Zájem o dřevo stoupá všeobecně, nemáme problém prodat veškeré dřevo, které vytěžíme. Zájem o prodej dřeva z našeho skladu roste zhruba o třetinu ročně,“ uvedl pro portál českénoviny.cz Milan Zerzáň, ředitel královéhradeckých městských lesů. 

Tradičně je největší zájem o tvrdé dřevo z listnatých stromů jako je dub, buk anebo jasan. Je však také cenově nejdražší, za prostorový metr zájemce zaplatí 1200 korun. Mnohem levněji vyjde tak zvaná samovýroba. „Za cenu 100 až 300 korun za metr krychlový si lidé mohou stromky pokácet, nařezat a z lesa odvést,“ uvedl ředitel Zerzán.

Dřevo z královéhradeckých městských lesů se pro potřeby vytápění prodává od roku 2009. Zájemci si ho mohou nakoupit v Malšovicích u psího útulku. „Jedná se o dříví krácené na délku polen jeden metr, převážně i štípané, což je lepší z hlediska vysychání a snazší manipulace,“ uvádí zaměstnanci Městských lesů Hradec Králové. Palivové dřevo se prodává každé úterý v odpoledních hodinách až do vyprodání zásob. Královéhradecké městské lesy ročně vytěží kolem 20 000 metrů krychlových dřeva. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme