O dalším osudu ABD ještě není rozhodnuto

I když se zdálo usnesení rady města ze začátku února o prohlášení nájemní smlouvy se společností ABD INVEST s.r.o. za neplatnou jako definitivní rozhodnutí, některým zastupitelům se postup rady nelíbí. Primátor Fink byl do příštího zasedání pověřen vedením dalších jednání s ABD, zastupitelé definitivně rozhodnou až v březnu.

Jak jsme vás již informovali na začátku února, rada města na svém mimořádném zasedání prohlásila smlouvu o nájmu zimního stadionu společnosti ABD INVEST za neplatnou a své usnesení oznámila dopisem vedení společnosti. Hokejovému klubu HC VCES navíc město přestalo posílat peníze na úhradu nájemného. Rozhodnutí rady ale vyvolalo kritiku z řad některých zastupitelů. "Nájemní smlouvu i dodatky schvalovalo zastupitelstvo, rada není orgán, který ji může prohlásit za neplatnou, to může jen soud nebo Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Rada tímto překročila své kompetence," řekl zastupitel Lubomír Štěpán, který je zároveň členem dozorčí rady HC VCES. Hokejový klub se navíc podle jeho slov dostává do problémů, protože neplacením nájemného vzniká penále.

Rozhořčení některých zastupitelů tlumil Arnošt Urban: "Rozhodnutí o nájemních vztazích byla vždy v pravomoci rady. Rada o navíc zneplatnění smlouvy nerozhodla, pouze přijala tento právní názor," dodal Urban s tím, že pokud případný soud tento názor nepotvrdí, bude město nucené uhradit nezaplacené nájemné i s ušlou škodou, pokud by ji poškozený požadoval.

Podle Zdeňka Finka jsou nyní ve hře 3 varianty dalšího postupu: odstoupit od smlouvy ve smyslu prohlášení její neplatnosti a uhradit ABD INVESTU jen prokazatelné investice do budovy stadionu, nebo odstoupit od smlouvy standardní cestou s výpočtem vyrovnání podle vzorce uvedeného ve stávající smlouvě, či ponechat smlouvu v platnosti. Kvůli utajovanému průběhu mimořádného jednání rady členové zastupitelstva neměli v předstihu dostatek informací. Zastupitelstvo tedy prozatím pověřilo primátora Finka vést jednání ve smyslu vypořádání nájemního vztahu se společností ABD INVEST s.r.o. na základě absolutní neplatnosti nájemní smlouvy. Usnesení o dalším postupu padne až na březnovém zasedání zastupitelstva.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme