O budoucnosti Plachty rozhodne krajský úřad

Ochránci přírody v lokalitě Na Plachtě nyní čekají na rozhodnutí hradeckého Krajského úřadu. Ten by měl říct, zda se rozšíří zdejší přírodní památka a tedy i ochrana vzácných živočichů. Dokud krajští úředníci nerozhodnou, může se v těsné blízkosti cenných území dál stavět.

Město Hradec Králové mohlo plány na výstavbu zastavit samo změnou územního plánu. Neudělalo to a vyčkává podobně jako ekologové. „Rada doporučila počkat na verdikt kraje, který má rozhodovat o případném rozšíření přírodní památky Na Plachtě o tyto pozemky. Třeba se ukáže, že nebude nutné měnit nic,“ popsal situaci Hradeckému deníku mluvčí radnice Václav Svoboda. O přírodní památce radní jednali minulý týden.
Majitelé pozemků mezi Petrofem a chráněným územím tak mohou pokračovat ve stavebních a projekčních plánech. Právě toho se bojí ochránci přírody, kteří tvrdí, že další výstavbou v těsném sousedství přírodní památky může být nenávratně zničen domov několika ohrožených živočichů. Záchranu Plachty přitom podpořilo v petici více než 14 tisíc lidí.
Oběma stranám jde o čas a ten bude nahrávat především investorům. Krajský úřad má totiž na své rozhodnutí neuvěřitelné 3 roky. „Teď budeme pracovat na plánu péče a začne jednání s vlastníky půdy. Nejdelší etapa bude připomínkové řízení. Může to skončit i u soudu,“ řekl Deníku vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Miroslav Krejzlík. Soudní dohru připouští i mluvčí Magistrátu Svoboda. Za dva roky totiž novela stavebního zákona umožní požadovat firmám odškodnění za zmařené investice. „To je také jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli počkat na kraj. Proč by město, jemuž pozemky nikdy nepatřily, mělo na sebe brát odpovědnost? Rozhodnout však ještě musí zastupitelé,“ dodal Hradeckému deníku Svoboda.
„Musíme to respektovat. Pozitivní je, že se tím město začalo vážně zabývat,“ zhodnotil v Deníku situaci ekolog Adam Záruba.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme