Štítky: | Labe |

Nutrie v Hradci Králové se mají skvěle, teď je čeká odchyt

Hradecké nutrie čeká odchyt | Foto: Jiří Gangur
Hradecké nutrie čeká odchyt | Foto: Jiří Gangur

Nutrie, které se usídlily na břehu Labe v Hradci Králové před několika lety, se staly už součástí zdejšího prostředí a zvykly si jak na přítomnost lidí, tak také na pravidelný přísun pamlsků, které jim obyvatelé nosí. Podle odborníků by to problém nebyl, pokud by nutrie nezačaly škodit a nepřemnožovaly se. A právě to se v průběhu posledního roku děje.

Královéhradecké nutrie se tak v několika následujích týdnech budou odchytávat. Zájem o ně už dokonce projevili někteří z místních chovatelů, chtějí si tak obohatit genofond ve svých chovech.

Nutrie na královéhradeckých březích jsou už natolik ochočené, že se nechají krmit i z ruky a na přítomnost člověka jsou zvyklé. Podle ekologů jsou ale přemnožené nutrie ve volné přírodě velkým problémem - nejsou původními zvířaty, ale doputovaly sem z Jižní Ameriky. Ve zdejším prostředí proto nemají žádného predátora, který by jejich přítomnost přirozeně reguloval. Nutrie si navíc velice rychle zvykly jak na zdejší zimu, tak také na pravidelné přikrmování z rukou obyvatel Hradce. 

Další věcí je, že nutrie si v březích staví své nory, čímž vytváří díry a může docházet k podemílání břehů a sesuvu půdy. I proto přistoupil Magistrát města Hradec Králové k povolení odchytu těchto zvířat. „Odbor životního prostředí magistrátu povolil odchyt těchto hlodavců po podrobném prošetření situace na žádost Povodí Labe. Na několika místech bylo zaznamenáno narušení břehů včetně narušení stability několika stromů,“ informovala vedoucí odboru životního prostředí magistrátu města Iva Šedivá. 

Odchyt má pro Povodí Labe zajistit odborná firma. „Zkušeností s odchytem je velmi málo a je obtížné odhadnout, jak budou ochočení hlodavci na novou situaci reagovat. Z jejich zájmu o každého příchozího, kdy očekávají pamlsek, se zdá, že to nebude problém,“ uvedla mluvčí Povodí Labe Jana Burianová, zároveň ale také dodala, že to jsou přece jen původně divoká zvířata a tak je možné, že průběh nemusí být tak hladký. 

V Hradci Králové se nutrie volně pohybují především na Piletickém potoce, na Labském náhonu a nebo na soutoku řek Labe a Orlice, právě zde bude odchyt probíhat. Ke stejnému přemnožení volně žijících nutrií došlo i na jiných místech blízko Hradce Králové – na příklad v Nechanicích anebo v Novém Bydžově. 

Foto: Jiří Gangur Foto: Jiří Gangur
Foto: Jiří Gangur Foto: Jiří Gangur
Foto: Jiří Gangur Foto: Jiří Gangur
Foto: Jiří Gangur Foto: Jiří Gangur
Foto: Jiří Gangur Foto: Jiří Gangur
Foto: Jiří Gangur Foto: Jiří Gangur

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.2.2014 16:02
Klára (neregistrovaný)
jen si mažte ty komentáře, no jasně
5.3.2014 09:13
nutriomilec (neregistrovaný)
ubohé nutrie! město se pouští na tenký led a je jen otázkou času, kdy se nutrie začnou mstít. a budou na to mít plné právo!
7.4.2015 18:38
Nutrijobijec (neregistrovaný)
Jsem zvědav kdy už to nastane
Kdypak už konečně začnete s odchytem těch nutrií? Budete čekat až toho zničí tolik, že budou opravy stát miliony? Psali jste, že to již bude v nejbližších týdnech a evidentně se k tomu nikdo moc nemá.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Osm slepých ramen Labe a Orlice se bude odbahňovat a čistit

Na území Hradce Králové se na Labi a Orlici nachází řada zanikajících slepých a mrtvých ramen. Pro zajištění větší zásoby vody v krajině a pro obnovu cenných přírodních vodních a mokřadních biotopů chce město některá tato říční ramena postupně vyčistit a revitalizovat. Oživení…
Čtěte více

Hradecké náplavky se zavřou, budou se opravovat barokní zdi podél Labe

Barokní opěrné zdi podél řeky Labe v Hradci Králové čeká generální oprava. Práce na obou březích řeky začnou pravděpodobně letos v létě a potrvají ve více otepách přes rok. Povodí Labe náklady odhaduje na tři miliony korun. Uzavřou se hradecké náplavky i části chodníků.
Čtěte více

Hradec by s Pardubicemi mohla spojit vodní cesta

Z Hradce do Pardubic po Labi. Nejde o fikci, touto možností se zabývají radnice obou měst. Hradecká i pardubická radnice by ráda uvedla v život projekt, který by obě města propojil po vodní cestě. Splavnění Labe má pomoci cestovnímu ruchu a zpřístupnit veřejnosti další přírodní…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme