Nový územní plán zachová fenomény Hradce a Gočárův odkaz

Na jaře loňského roku se začal na hradeckém magistrátu rodit nový územní plán města. Jeho nová podoba byla zastupitelstvem a radou města svěřena Autorskému sdružení Tomáš Vymetálek Architects a architektovi Patriku Kotasovi. V těchto dnech mají práce na novém územním plánu za sebou přípravu konceptu. Na architekty nyní ale čeká další fáze - projednání a představení plánu veřejnosti.

Město se snažilo vyjít svým obyvatelům vstříc dokonce nad povinný rámec zákona a územní plán představuje s měsíčním předstihem. Do 4. října je tedy čas na podávání připomínek a námitek. „V rámci plánu prezentování a projednávání konceptu jsme připravili několik akcí, jejichž cílem je maximální informovanost veřejnosti,“ sdělil Jindřich Vedlich, náměstek primátora. Otevřené besedy se budou konat celkem tři a je na ně zvána široká veřejnost. První z nich bude už 15. srpna ve velkém sále Adalbertina. Další dvě jsou v plánu 22. srpna a 5. září na stejném místě, vždy od 16 do 19 hodin.

Poslední možností, jak zasáhnout do dění kolem nově vznikajícího územního plánu je veřejné projednání, které se uskuteční 19. září od 16 hodin (opět v Adalbertinu). „Připomínku pak může podat každý občan do 4. října, námitku podává vlastník pozemků a staveb a zástupce veřejnosti. Pro zjednodušení připravil magistrát formuláře pro podání připomínek a námitek, které jsou připraveny na odboru hlavního architekta nebo na webových stránkách města,“ doplnila Magdalena Vlčková, tisková mluvčí města. Samotný plán ve dvou variantních řešeních je k vidění na magistrátu už od 23. července.

Nový plán = nové myšlenky?

V novém územním plánu je Hradec Králové týmem architektů nazýván jako metropolitní, přičemž autoři ve svém projektu nepočítají s tím, že by Hradec pohltil okolní vesnice a krajinu. „Plán se nesnaží extenzivně rozpínat do krajiny, ale naopak najít území pro přestavby a transformace, najít nevyužité proluky. V našem plánu se chceme šetrně chovat k přírodním fenoménům Hradce a respektovat Gočárův odkaz,“ popsal základní směr nového územního plánu architekt Tomáš Vymetálek, jeden z autorů.

Nový plán má být tedy jakousi reminiscencí, neboli vzpomínkou, na původní Gočárovy myšlenky. „Když Gočár plánoval Hradec, tak na konci městské třídy chtěl vždy průhled na některou z dominant města,“ vysvětlil jeden z úmyslů nového plánu architekt Kotas. Jak autorské duo uvedlo, dalšími aspekty nového plánu jsou napojení města na dálnici, na letiště anebo rozvoj ploch pro jednotlivé účely jako je bydlení, sport, rekreace, výroba. Nové rozvojové plochy by pak měly vznikat podél komunikací jako jsou přivaděče na dálnici anebo v okolí hradeckého letiště.

Samotné letiště má pak podle nového plánu být vnímáno jako napojení Hradce na svět. „Letiště chápeme jako prostor i pro leteckou záchrannou službu nebo pro rekreační létání. Kolem letiště může vzniknout jakési letištní město, stejně jako kdysi navazovaly na nádraží nádražní ulice s veškerou vybaveností pro občany,“ popsal úlohu letiště v Hradci architekt Vymetálek. Podle architektonické idey by se na letiště měla vázat vývojová centra, technologické parky anebo výroba s přidanou hodnotou.

Nová podoba města má podle konceptu územního plánu reflektovat i potřeby dalších ploch pro rekreaci, městských parků, rozvoj hromadné dopravy anebo větší využití železničních tratí. Nezapomíná ani na to, že Hradec je město vášnivých cyklistů, takže by prostor měly dostat i další cyklistické trasy i trasy pro pěší.

Koncept nového územního plánu je zveřejněn na webových stránkách města Hradec Králové.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme