Štítky: | Kampus | Univerzita |

Nový univerzitní kampus vyroste vedle nemocnice

V nejbližších dnech začne vedle hradecké fakultní nemocnice stavba první části nového univerzitního kampusu Karlovy univerzity. Pětipodlažní budova, která podle odhadů vyjde na 420 milionů korun, studentům nabídne výukové a výzkumné centrum.

Už za dva roky, v akademickém roce 2014/2015, studenti a akademici zdejší farmaceutické a lékařské fakulty Karlovy univerzity začnou užívat zbrusu nové prostory. Nová budova, která je první etapou výstavby univerzitního kampusu, bude stát u fakultní nemocnice a Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Studenti medicíny a farmacie v ní najdou moderní výzkumné a výukové centrum. "Projekt Výukové a výzkumné centrum výrazně ovlivní kvalitu inovačního transferu v oblasti medicíny a farmacie a je jedním z největších rozvojových počinů Univerzity Karlovy v posledním období," popsal přínos nového kampusu Václav Hájek, tiskový mluvčí Karlovy univerzity. Univerzita takový počin plánuje už od roku 2005. "Vzhledem k lokalizaci v Hradci Králové je projekt velmi významný i pro rozvoj celého regionu," míní Hájek a naráží na to, že se na příklad zvýší zaměstnanost anebo že se plánuje realizace programů celoživotního vzdělávání.

Univerzita v minulém týdnu zveřejnila, že staveniště je již předáno dodavatelské firmě. „Vítězným uchazečem a tedy generálním dodavatelem díla se stalo sdružení společností pod názvem "Sdružení s účastníky Metrostav a.s. a Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.“. Tímto krokem je řádně a v souladu se zákonnými povinnostmi ukončeno výběrové řízení na dodavatele stavebních prací,“ informuje Lékařská fakulta Univerzity Karlovy na svých webových stránkách. Zmiňované sdružení nyní vyhlásilo výběrové řízení na stavební část první etapy kampusu. Odhadovaná cena je zhruba 190 milionů korun. Další finance si pak vyžádá vybavení interiérů. Univerzita také informovala, že podle uzavřené smlouvy má k dokončení stavby dojít v dubnu 2014. Následující akademický rok by tedy mohli studenti zasednou už do nové budovy.

Celý budoucí kampus by mohl celkem spolknout na 2,5 miliardy korun. Termíny jednotlivých etap výstavby jsou závislé na možnostech a čerpání financí z Evropské unie, proto o nich univerzita hovoří zatím velmi opatrně. Zástupci UK totiž připouštějí, že naráží na zásadní problém s nastavením pravidel, která pražským školám neumožňují čerpat evropské dotace. „Opakovaně na tuto hrubou chybu upozorňujeme. Jsem velmi rád, že Hradec Králové a Plzeň, tedy univerzitní města, která na rozdíl od Prahy nejsou − pokud jde o evropské fondy − diskriminována a která jsou sídlem našich tří fakult, nakonec mohou získat takto moderní zázemí,“ komentoval problémy s financováním Václav Hampl, rektor Karlovy univerzity.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Po dvou letech oprav se otevřela budova filozofické fakulty na náměstí Svobody

Významná vzdělávací a výzkumná instituce v Královéhradeckém kraji, Univerzita Hradec Králové (UHK), po dvouleté pauze zpřístupnila zrekonstruovanou budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v Hradci Králové. Opravy vyšly na více jak 200 milionů korun. Na území…
Čtěte více

Léčivá zahrada se skrývá přímo v centru Hradce Králové

Unikátní Zahradu léčivých rostlin najdete v centru Hradce Králové nedaleko koupaliště Flošna a budovy Farmaceutické Fakulty Univerzity Karlovy, v Botanické ulici. Je volně přístupná od dubna do konce října, a to i o víkendech a svátcích. V zahradě se můžete jen tak projít a…
Čtěte více

Rekonstrukce lékařské fakulty za 67 milionů je hotová

Ač to na první pohled nevypadá, budova královéhradecké lékařské fakulty v Šimkově ulici prošla rozsáhlou rekonstrukcí vnitřních prostor. Do nového se bude od příštího semestru stěhovat Ústav histologie a embryologie a Ústav anatomie. Nový školní rok tak studenti medicíny čekají…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme