Nový pavilon navýší kapacitu Domova důchodců U Biřičky o desítky lůžek

Domov U Biřičky v Hradci Králové se rozroste o nový pavilon.
Domov U Biřičky v Hradci Králové se rozroste o nový pavilon. | autor: KHK

Královéhradecký kraj připravuje stavbu nového pavilonu v areálu hradeckého Domova důchodců U Biřičky, který je největším zařízením svého druhu v celém kraji. Touto investicí se zvýší kapacita zařízení ze současných 320 na 400 lůžek. Zároveň se zkvalitní podmínky pro práci personálu a zvýší se komfort ubytovaných osob. 

Výrazně se zlepší podmínky pro péči o klienty s vyšší mírou podpory. Počítá se také s modernizací kuchyně a prádelny, které budou svým provozem zajišťovat všechny budovy areálu.

„Zpracovatel studie nám v lednu předloží tři varianty podoby nového pavilonu. Z nich vybereme nejvhodnější, kterou projektanti dále rozpracují a na přelomu dubna a května začnou s vypracováním dokumentace pro územní rozhodnutí,“ říká první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast inovací, investic a informačních technologií.

Dva dvoulůžkové pokoje se sdílenou koupelnou

Během pravidelných kontrolních dnů již zástupci kraje s vedením domova odsouhlasili počet lůžek v novém pavilonu, kterých bude celkem 120. Jako nejvhodnější rozmístění se jeví varianta dvou dvoulůžkových pokojů se sdílenou koupelnou, kdy každý klient bude mít výhled z okna. Diskutovalo se také o hmotovém řešení objektu, nejvhodnějším způsobu zásobování budoucího pavilonu, uspořádání provozních jednotek a umístění parkovacích míst.

„Záměrem na rozšíření kapacity domova U Biřičky naplňujeme dlouhodobou strategii Královéhradeckého kraje navyšování počtu lůžek v pobytových zařízeních sociálních služeb. Reagujeme tím na nepříznivý demografický trend stárnutí populace. Zlepšíme život našich seniorů a zkrátíme čekací dobu na jejich přijetí do domova,“ vysvětluje náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast sociálních věcí.

Investice přinese také lepší funkční propojení všech budov. Její součástí budou rekonstrukce inženýrských sítí v celém areálu, vytvoření zásobovacích tras a odpočinkových prostor nebo kultivace zelených ploch. Počítá se s využitím moderních technologií pro zadržování vody a efektivní hospodaření s energiemi.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Harmonii na Benešově třídě čeká rozsáhlá rekonstrukce

Zlepšit kvalitu bydlení v bytovém domě Harmonie I na Benešově třídě v Hradci Králové by měla připravovaná rekonstrukce. Dojít by mělo na rozsáhlé opravy lodžií včetně jejich zastřešení, zateplení budovy a střechy i výměnu oken. Město nyní začíná hledat projektanta, zadávací…
Čtěte více

Kraj podpoří stadion. Za dotace se vybaví tribuny, tělocvičny a další zázemí

Královéhradecký kraj hodlá podpořit výstavbu nové multifunkční arény v Hradci Králové, jehož investorem je Statutární město Hradec Králové, dotací ve výši 100 milionů korun. Poskytnutí finančních prostředků dnes projednala rada kraje. Návrh musí ještě schválit krajští…
Čtěte více

Vrbenského kasárna jsou ve vlastnictví kraje. Opravy tak mohou začít

Rekonstrukce zchátralých Vrbenského kasáren v Hradci Králové je zase o něco blíž. Město objekt nově darovalo Královéhradeckému kraji, který se o proměnu kasáren postará. Opravená budouva bude sloužit jako kulturně kreativní centrum, mimo jiné by tam měly vzniknout přírodovědecké…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme