Štítky: | Senioři |

Nový domov pro seniory GrandPark by měl začít sloužit v květnu

vizualizace
vizualizace | autor: grandpark.cz

Domov pro seniory GrandPark Hradec Králové na Moravském Předměstí bude předán do užívání v květnu 2016 a bude poskytovat sociální a zdravotní služby 149 klientům 24 hodin denně 365 dnů v roce. Domov pro seniory je určen těm klientům, kteří již nejsou natolik soběstační, aby mohli žít sami ve svém prostředí. Jeho součástí bude i takzvaná odlehčovací služba, což je možnost umístění nemohoucího seniora do zařízení, aby si mohl člověk, který o něj doma pečuje, odpočinout.

V současné době probíhají už jen drobné dokončovací práce a zařizování interiérů, v květnu bude tento domov otevřen. Z celkové kapacity 149 lůžek bude 38 určeno pro Domov pro seniory, 108 pro Domov se zvláštním režimem a 3 lůžka pro Odlehčovací pobytovou službu.

„Je dobře, že GrandPark bude mít více než stovku lůžek pro seniory se sníženou soběstačností. V dnešní době, vzhledem k prodlužujícímu se věku, se setkáváme se ztrátou soběstačnosti čím dál častěji. Příčiny mohou být v onemocnění některým typem demence, nejčastěji Alzheimerovy nemoci. Počet takto nemocných osob roste bohužel stále rychleji i v našem regionu,“ vysvětluje profesor MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., ze III. Interní gerontometabolické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové. V České republice je v současnosti již více než 150 tisíc lidí trpících Alzheimerovou nemocí, z toho zhruba 10 tisíc v Královéhradeckém kraji.

Výstavba GrandParku  začala  v listopadu 2014, stavba samotné budovy pak v lednu 2015. Vzhledem k tomu, že zařízení je určeno pro seniory, jejichž soběstačnost je z různých důvodů snížena, budova je tomu architektonicky přizpůsobena. „Samozřejmostí je bezbariérovost, barevné prvky usnadňující orientaci, co největší přístup světla v kombinaci s vhodným osvětlením. Klienti budou mít k dispozici také dostatek multifunkčních prostor pro širokou škálu terapií a aktivizačních programů,“ vysvětluje ředitel hradeckého Domova pro seniory Ondřej Votroubek.

Významnou součástí celého areálu bude terapeutická meditační zahrada. „Realizaci této zahrady plánujeme s ohledem na počasí na jarní měsíce, aby si klienti již v létě mohli užívat pohody v pěkném přírodním prostředí navazujícím na stávající okolní zeleň a stromy,“ dodává Votroubek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.3.2016 18:04
Božena Čermáková (neregistrovaný)
Pochvala
Dobrá věc..

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Harmonii na Benešově třídě čeká rozsáhlá rekonstrukce

Zlepšit kvalitu bydlení v bytovém domě Harmonie I na Benešově třídě v Hradci Králové by měla připravovaná rekonstrukce. Dojít by mělo na rozsáhlé opravy lodžií včetně jejich zastřešení, zateplení budovy a střechy i výměnu oken. Město nyní začíná hledat projektanta, zadávací…
Čtěte více

Strážníci znovu učí seniory, jak nenaletět podvodníkům

Po covidové pauze navázalo Oddělení prevence kriminality Městské policie Hradec Králové na tradiční přednášky bezpečnosti pro seniory. Při první podzimní přednášce si senioři připomněli, jak se mají bezpečně chovat na ulici a doma při setkání s cizími lidmi. Při zimní přednášce…
Čtěte více

Město plánuje stavět byty pro seniory. Už má vytipované lokality

Nové komunitní domy pro seniory by měly v budoucích letech vrůst na území města Hradce Králové. Rada města schválila na svém zasedání tento týden pořízení studie, která bude sloužit jako podklad pro vyhodnocení územních, prostorově plošných a ekonomických možností výstavby…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme