Novou mobilní služebnu testovali strážníci na fotbalovém zápase

Nová mobilní služebna. |Zdroj: MmHK
Nová mobilní služebna. |Zdroj: MmHK

Městská policie v sobotu vyzkoušela novou pojízdnou služebnu. Křest ohněm jí měl být fotbalový zápase mezi Hradcem Králové a ostravským Baníkem, ten ale nakonec proběhl bez vážných střetů. Vůz je vybaven kamerovým systémem, zázemím pro administrativu i potřebami pro poskytnutí první pomoci. Jedná se o druhý podobný vůz ve výbavě královéhradeckých strážníků.

Díky přítomnosti mobilní služebny mohou strážníci lépe sledovat protiprávní jednání v místech se zvýšenou koncentrací lidí. Pomáhají jim v tom výsuvné teleskopické kamery, které navíc mohou výtržnictví zaznamenat a významně tak usnadnit následné dokazování viny vůči pachatelům.

Nový vůz pořídilo město za více než jeden milion korun. Ve výbavě městské policie se jedná již o druhou mobilní služebnu. Tu první získali strážníci od záchranné služby, která vyřazovala vysloužilé sanitní vozy a už několik let ji využívají k řešení problémů s nepřizpůsobivými obyvateli v okolí náměstí 28. října. „Vzhledem k tomu, že přítomnost této služebny v terénu pomohla situaci po preventivní stránce zklidnit a byla z řad veřejnosti i sloužících strážníků kladně hodnocena, pořídilo město další,“ uvedla tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Zatímco první služebna z vyřazené sanitky má i nadále pomáhat ve zklidnění situace v okolí obchodního domu Atrium, druhou, novou, chtějí strážníci využívat na kulturních a sportovních akcích, kde se sdružuje velké množství lidí. „Mobilní služebna je vybavena resuscitačními pomůckami, defibrilátorem, agregátem, nářadím a dalším variantním příslušenstvím tak, abychom mohli poskytovat v případě nouze jakoukoliv pomoc. Býváme totiž často první, kteří na místo dorazí a můžeme tak výrazně pomoci i záchranářům,“ vysvětlil ředitel strážníků Miroslav Hloušek. Na akcích jako fotbalová utkání pomáhají strážníci monitorovat případné výtržnosti. Interiér vozu poslouží jako plnohodnotná kancelář. Strážníci budou mít online přístup do registru přestupků a na místě rychle zanalyzují, zda se jedná o přestupce recidivistu či toho, kdo jedná protiprávně opakovaně. Ze zkušenosti rovněž víme, že včas podaná informace strážníkem je mnohdy nejméně bolestivou cestou, jak se vyhnout přestupku,“ vysvětlil Hloušek.

Nový automobil má nejen hlídat pořádek, ale i pomáhat obyvatelům a návštěvníkům města. Například díky připojení k internetu mohou strážníci pomoci turistům vyhledat informace či nalézt cestu v mapě. Celkem by městská policie chtěla pořídit až pět podobných služeben.

kamerový systém pomáhá sledovat dění. |Zdroj: MmHK kamerový systém pomáhá sledovat dění. |Zdroj: MmHK
V interiéru je plnohodnotná kancelář . |Zdroj: MmHK V interiéru je plnohodnotná kancelář . |Zdroj: MmHK
teleskopické kamery. |Zdroj: MmHK teleskopické kamery. |Zdroj: MmHK
|Zdroj: MmHK |Zdroj: MmHK
|Zdroj: MmHK |Zdroj: MmHK
|Zdroj: MmHK |Zdroj: MmHK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme