Novoroční ohňostroj v Hradci připomene období první republiky

Novoroční ohňostroj uspořádá Hradec Králové tradičně až v podvečer 1. ledna 2020.
Novoroční ohňostroj uspořádá Hradec Králové tradičně až v podvečer 1. ledna 2020. | autor: hradeckralove.cz

Tradiční novoroční ohňostroj v Hradci Králové tentokrát připomene 140. výročí narození „hradeckého“ architekta Josefa Gočára a přenese návštěvníky do období první republiky. Ohňostroj začne 1. ledna 2020 úderem 18. hodiny, ale už od 16 hodin bude na hradeckém Velkém náměstí zahájen sváteční program s promítáním záběrů z významných událostí města v letošním roce. Rozezní se zvon Augustin na Bílé věži a během pozdního odpoledne zde bude primátor města spolu s náměstky rozdávat čočkovou polévku a k pití čaj a punč. Dopravní podnik posílí spoje městské hromadné dopravy.

„Novoroční oslavy budou mít charakter prvorepublikových oslav, ohňostroj doplní hudba jazzmanů Bennyho Goodmana a Glena Millera. Téma první republiky bylo zvoleno záměrně, jelikož právě v této době vzkvétal Hradec díky Josefu Gočárovi, jehož 140. výročí narození si v novém roce připomeneme,“ vysvětlil primátor města Alexandr Hrabálek.

Na Velkém náměstí bude na Nový rok také umístěna celoplošná obrazovka, na které bude probíhat městská filmová produkce s reportážemi z Hradce Králové. Primátor Hradce bude spolu s náměstky rozdávat čočkovou polévku a k pití čaj a punč. Fotogalerii z loňského novoročního ohňostroje si můžete prohlédnout zde.

Po celý novoroční sváteční den bude možné v prostorách zimního stadionu, v Gayerových kasárnách a na Orlickém a Eliščině nábřeží parkovat zdarma. Mezi 10. a 20. hodinou bude omezena doprava na Velkém náměstí. Před 18. hodinou bude také uzavřena Soukenická ulice a schodiště u Kozinky.

Dopravní podnik posílí spoje MHD

Dopravní podnik města Hradce Králové na tradiční ohňostroj také posílí spoje MHD. Od 17 do 18 hodin bude linka číslo 7 jezdit v intervalu zhruba 15 minut a linka číslo 18 v intervalu přibližně 10 minut. Od závěru ohňostroje do 19 hodin budou jezdit mimořádné posilové spoje linky číslo 7 ze zastávky Muzeum do Malšovic a spoje linky číslo 18 ze zastávky Magistrát města a Adalbertinum na konečnou zastávku Podzámčí. Na linky číslo 2, 6, 27 a 33 budou nasazeny velkokapacitní vozy.

Hradec Králové zažil velkolepý ohňostroj také během říjnových oslav ke stému výročí vzniku samostatné Československé republiky, tedy ke státnímu svátku 28. října. Byl ve vlasteneckých barvách trikolory.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Síť, která by bránila sebevražedným skokům, nakonec na Bílé věži nebude

Po dvouletém martyriu Hradec Králové vzdává snahu o zabezpečení Bílé věže proti sebevražedným skokům z ochozu památky. Nepodařilo se totiž najít řešení, které by bylo funkční a současně vyhovovalo památkářům. Poslední sebevražedný skok policie zaznamenala v roce 2020. Od roku…
Čtěte více

ZVEME: Pod rouškou tmy na Bílou věž nebo na festival Cyklocestování

Jaké akce nabídne první lednový víkend v Hradci Králové? Bude se hrát hokej, koná se festival Cyklocestování, můžete do kina na přenos z Metropolitní opery nebo na koncert Richarda Müllera. Bílá věž se otevře i v noci.
Čtěte více

ZVEME: Na silvestrovské oslavy, koncerty, výstavy i bruslení

Přelom roku přinese do Hradce Králové silvestrovské i novoroční oslavy. Letos poprvé bez velkolepého ohňostroje, Velké náměstí místo něj zažije v pondělí videomapping a laserovou show. Silvestr můžete oslavit s hradeckou filharmonií, nebo třeba v hotelu U Královny Elišky na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme