Štítky: | Kultura | Knihovna města |

Novinky z knihovny – stěhování i ojedinělá hudební nabídka

Knihovnu města Hradce Králové čeká náročný přesun knihovního fondu do nových prostor v bývalém Vertexu ve Wonkově ulici. Stěhování se od listopadu dotkne čtenářů, kteří navštěvují pobočku na Pražském předměstí, ta se totiž z důvodu přesunu knižního fondu uzavře. Novinek je však v knihovně mnohem více – na příklad bezplatný přístup do jedinečných a světových hudebních databází anebo "povýšení" knihovny na Fakultní pracoviště Univerzity Hradec Králové.

Stěhování knihovny

Stěhování knih zdejší knihovny z původních prostor do nových v bývalém Vertexu je proces na delší období a knihovníci ho mají už nyní rozplánovaný. „Knihovna města má kromě ústředních pracovišť ještě třináct poboček se službami pro veřejnost po celém Hradci. Většina těchto poboček zůstane v provozu i po otevření hlavní půjčovny ve Vertexu“, popsala blížící se přesuny knih i knihovníků Vladimíra Svobodová, mluvčí knihovny. Čtenáři ze všech lokalit města se tedy nemusí obávat - budou mít i nadále zajištěný přístup k té „své knihovně“.

Svobodová však upozorňuje, že uzavření se přece jen připravuje ve dvou pobočkách. „Konkrétně se uzavře dětská půjčovna na Eliščině nábřeží, která dostane k dispozici nové prostory ve zmíněném Vertexu, a pobočka na Pražském Předměstí, která zanikne bez náhrady,“ uvedla mluvčí knihovny. „Prosíme čtenáře, kteří mají půjčené knihy z této pobočky, o jejich vrácení nejpozději do 31. 10. 2012. Do otevření nové knihovny neváhejte využívat naše nejbližší pobočky Kukleny - Pražská čp. 127 a Labská - Veverkova čp. 478. K dispozici jsou i všechna další pracoviště Knihovny města Hradce Králové,“ vyzývají své čtenáře pracovníci knihovny.

Zcela nové fakultní pracoviště

V souvislosti se stěhováním do nových prostor ve Vertexu se knihovna města může také pochlubit novým titulem, který vznikl díky úzké spolupráci hradecké knihovny a hradecké univerzity. „Od 1. října tohoto roku je Knihovna města Hradce Králové Fakultním pracovištěm Univerzity Hradec Králové,“ informovala mluvčí. Doplnila ještě, že ve Vertexu, neboli v Centru celoživotního vzdělávání, je už nyní počítáno s různými výukovými programy, které se váží právě na certifikát fakultního pracoviště.

Jedinečná hudební nabídka

Ojedinělou nabídku si do konce měsíce připravili pracovníci hudebního oddělení městské knihovny. „Hudební oddělení nabízí zdarma svým registrovaným uživatelům do konce měsíce října vstup do čtyř hudebních databází,“ informovala mluvčí knihovny. Jedná se o databáze, které návštěvníky zdejší hudební knihovny zavedou do světa tance, na představení z předních operních domů, k sólovým výkonů známých hudebních osobností a k záznamům koncertů anebo do databáze hudebnin, kde je dokonce možné stahovat hudební „úlovky“. Každá z databází nabízí stovky hodin tanečních inscenací, dokumentárních filmů, rozhovorů s nejvlivnějšími umělci 20. století, historické i současné nahrávky, ale i tisíce stránek zajímavých hudebních partitur.

„Videa jsou ve výborné kvalitě a čtenáři mají možnost si je zvětšit na celou obrazovku. Zatím se jedná o zkušební provoz, který bude zdarma fungovat pouze do 31. října,“ popsala Vladimíra Svobodová. Do jedinečných databází, které jsou jinak nepřístupné, se mohou přihlásit pouze registrovaní čtenáři knihovny. „Kliknete-li na odkaz vybrané databáze na našich webových stránkách, objeví se přihlašovací tabulka. Do kolonky Uživatelské jméno zadejte číslo čtenářského průkazu. Do kolonky Heslo vepište své datum narození ve formátu rok, měsíc, den,“ vysvětlila postup přístupu knihovnice Růžena Matěnová.

O dění v knihovně jsem také informovali v těchto článcích:

Práce na nové knihovně jdou do finále
Z Vertexu vzniká knihovna s velrybou na střeše
Přestavba Vertexu na knihovnu začala
Stavba městské knihovny začne možná ještě letos

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme