Štítky: | primátor | volby 2022 |

Nové vedení města z pondělního zastupitelstva nevzejde. V pětikoalici se přestává líbit i Zeleným

| autor: hradeckralove.cz

Pětikoalice HDK/TOP 09, ODS, Pirátů, Rozvíjíme Hradec a Změny pro Hradec a Zelených zřejmě zažehnala spor kvůli gescím budoucích náměstků hradecké primátorky a pokračuje v jednání. Nicméně na dnešním ustavujícím zastupitelstvu koalice nenavrhne nové vedení. Kromě ODS se začali na zadní stavět Změna a Zelení. Nelíbí se jim sloučení gescí rozvoje a investic. Navrhnout vedení města se však chystá hnutí ANO.

Slavnostní podpis koaliční smlouvy mezi stranami hradecké pětikoalice se navzdory dřívějším prohlášením v pondělí 24. října neuskuteční. Na ustavujícím zastupitelstvu nebudou zvoleni ani žádní členové nového vedení města. Po jednání stran to sdělila kandidátka na primátorku Pavlína Springerová (HDK).

Změna a Zelení zvažovali dobrovolný odchod do opozice. Důvodem je návrh na sloučení gescí rozvoje a investic, které si původně měli rozdělit Lukáš Řádek (TOP 09) a Adam Záruba (Změna). Podle informací MF DNES se jedná o dvou variantách: buď vše zůstane při původně oznámeném rozdělení a rozvoj s investicemi zůstanou navzdory přání ODS oddělené, nebo se sloučí a připadnou Lukáši Řádkovi, který by Adamu Zárubovi přepustil životní prostředí. „Není debata o tom, že by subjekt Změna a Zelení nezůstal v původním půdorysu pětikoalice. Jde jen o to domluvit poslední gesci, respektive jestli Adam Záruba bude souhlasit s nějakou gesční změnou. Musíme najít nějaký kompromis, je to poslední bod k projednání. Čtyřkoalice bez Změny a Zelených by pro mě opravdu nebyla dobrá varianta. Ostatně nezazněl ani žádný vydírací argument typu obejdeme se bez vás. Pro mě je zásadní usilovat o co nejsilnější většinu a kolegové ze Změny a Zelených jsou pro mě zásadní součástí koaličního projektu,“ zdůraznila Springerová.

V předchozích dnech hovořila o odchodu z pětikoalice i ODS. Také kvůli rozdělování gescí náměstků. Připustila i možnou koalici s hnutím ANO.

ANO na zastupitelstvu navrhne do primátorského křesla Janu Šandovou

"Pětikoalice, tvořena devíti subjekty, není dosud schopna zastupitelstvu města předložit návrh vedení města. Poslední kroky Zelených odpovídají jejich počínání v bývalé koalici, a potvrzují nejen naše obavy, že případné vedení města vzešlé z tzv. pětikoalice bude nestabilní a slabé, mj. pro přílišnou různorodost 9 subjektů, které jej tvoří. Na ustavujícím zasedání navrhneme na primátorku města Jana Šandová a další naše kandidáty do vedení města. Chceme jasně vyjádřit, že jsme připraveni převzít odpovědnost za vedení města a aktivně se na něm podílet, neboť vnímáme náš závazek vůči tisícům Hradečáků, kteří nám dali svou důvěru ve volbách i dalším, kteří vyjadřují, že za vedení města by měl logicky nést odpovědnost jejich vítěz, jemuž k tomu dali mandát voliči," zní z facebookových stránkech hnutí ANO.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec má primátorku Pavlínu Springerovou. Zastupitelstvo zvolilo vedení města

Na úterním jednání zastupitelstva bylo zvoleno nové vedení města po následující čtyřleté funkční období. Do čela byla zastupitelstvem zvolena Pavlína Springerová, která se tak stala první primátorkou v historii města. Na jednání bylo zvoleno také pět náměstků primátorky a…
Čtěte více

Hradec by mohl mít vedení příští týden. Pětikoalice chce smlouvu podepsat v pondělí

Pětikoalice, která se v Hradci dala dohromady několik hodin po volbách, podepíše koaliční smlouvu v pondělí 14. listopadu. Na spolupráci se domluvily subjekty koalice Hradecký demokratický klub (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti, Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení.…
Čtěte více

Hradecká pětikoalice hasí první spory, možná se rýsuje konečná dohoda

Královéhradecká koalice pěti stran je blíž konečné dohodě. Zvolení nového vedení města na pondělním ustavujícím zastupitelstvu oddálil požadavek ODS na rovnoměrnější přerozdělení gescí a na to, aby rozvoj a investice města spravoval jeden náměstek. Informaci přináší Hradecký…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme