Nové stojany znesnadní zlodějům kol život

Magistrát města Hradec Králové nainstaloval 42 bezpečnostních stojanů na kola před svou budovu na ulici Československé armády. Promyšleně konstruované robustní stojany umožňují uzamčení kola za rám k pevné konzole pomocí odolného uzávěru, který je přímo součástí stojanu. Uzamknout lze všechny běžné typy kol, včetně dětských a skládacích. O zapůjčení zámkové vložky mohou lidé požádat na vrátnici magistrátu. Finanční náklady na pořízení dosahují 70 tisíc korun.
V současné době lze využít bezpečnostní stojany pro 244 jízdních kol v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové, u Gymnázia J. K. Tyla pro 48 kol, u Lékařské fakulty může být bezpečně odloženo 24 kol a po 16 místech je k dispozici u krajského úřadu, úřadu práce a budovy KC Sion. "Protože krádeže kol jsou již několik let statisticky jedním z nejčastějších majetkových trestných činů na území města, je výhledovým cílem rozmístit dostatečný počet volně přístupných stojanů. Ty by mohly být k dispozici zejména v centru města a na frekventovaných místech tak, aby kdokoliv, kdo si opatří vhodnou zámkovou vložku, mohl své kolo zamknout bez obavy o jeho bezpečí,“ uvedl náměstek primátora Martin Soukup.  V letošním roce projevila o stojany zájem Pedagogická fakulta a Fakulta řízení a informační technologie UHK. Vedení Eurocentra chce zabezpečit kola zákazníků u obchodních domů Baumax a Interspar a počítají s tím také obchodní domy Futurum a Tesco.
"Funkce stojanu je taková, že předním kolem najede cyklista mezi naváděcí lišty, kolo opře rámem o pevnou konzolu a přes spodní šikmý rám kola překlopí otočný ocelový třmen, jehož konec zasune do otvoru v horní časti. Zasunutím zámkové vložky do pouzdra ve stojanu a otočením klíče je třmen zajištěn, a tím je blokováno celé kolo. Třmen je vyroben z masivní oceli a zámkovou vložku je možné volit z několika typů, například SAVE 40 nebo FAB 2004. U stojanů jsou umístěny informační tabule, zámky se dají koupit ve specializovaných obchodech,“ dodal koordinátor prevence kriminality magistrátu Milan Stehlík.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme