Nové označníky MHD nahradí dosluhující typy

Z hradeckých zastávek MHD ještě letos zmizí poslední staré typy trubkových označníků (zastávkové sloupky s jízdními řády), které někde sloužily i bezmála čtyřicet let. Po celém městě i v přilehlých obcích jsou nahrazovány modernějšími a variabilnějšími typy. Dopravní podnik města Hradce Králové se stará celkem o 189 zastávek s 394 označníky a jejich obměna není zdaleka záležitostí estetickou, ale praktickou s ohledem na potřeby cestujících.

Ve městě a přilehlých obcích zbývá vyměnit ještě 85 označníků. Nové modely mají trvanlivější materiál a některé typy jsou schopny poskytovat online data.Technicky nejdokonalejší elektronické typy ukazují v reálném čase, za jakou dobu spoj přijede do zastávky. To je možné díky on-line propojení s vozem, který přes navigační systém GPS promítá svou aktuální polohu na trase do označníku. Displej je opatřen také textovým řádkem, do kterého mohou dispečeři okamžitě vyslat informaci o změnách nebo upozornění pro cestující, a nevidomým pasažérům dokáže tento elektronický označník ohlásit šest nejbližších odjezdů. „V republice neexistuje technicky lepší označník, než je tento, který jsme instalovali už na čtyřech frekventovaných zastávkách. První byl u Adalbertina a ještě letos začnou další sloužit v centru města na zastávkách Centrál a Obchodní dům Tesco,“ dodává vedoucí střediska výroby městského mobiliáře dopravního podniku Martin Kracík.
Všechny modely zastávkových označníků - sloupků, od jednoduchých až po elektronické, si dopravní podnik navrhuje, vyrábí i instaluje vlastními silami. Takto uceleným informačním systémem nedisponuje žádné město v republice. Jiná města si označníky naopak nechávají vyrábět právě v Hradci.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme