Nové krajské sídlo v Hradci Králové začíná demolicí objektu bývalého pivovaru

Provoz hradeckého pivovaru byl zastaven koncem dvacátého století. Přestavba objektu v historické části města je z hlediska architektonického výzvou. Sporná však i nadále zůstává otázka finanční. Jisté však je, že Hradec bude mít nejdražší sídlo v České republice. Ani dnes, kdy demoliční práce jsou v plném proudu na otázku, kolik bude nové centrum státá finančních prostředků ,nedostali novináři odpověď. Původní projekt počítal s částkou ve výši 1,2 miliardy korun.
Areál leží v městské památkové rezervaci a zahrnuje v sobě tři kategorie staveb. Jsou to objekty památkově chráněné, stavby z devatenáctého století a dále novostavby z 21 století. A čím se nové sídlo bude lišit od jiných podobných svého druhu v České republice? "Nový prostor bude ve tvaru písmene C. Uvnitř areálu vznikne náměstí, sál pro 150 lidí, univerzitní prostory a zhruba 500 parkovacích míst. "Projekt ale především řeší podstatnou část města z hlediska urbanistického," říká architekt Pavel Tušl. Demolice právě v těchto dnech vrcholí. Dokončena by měla být 6.června. Během této doby bude odvezeno 30 až 40 tisíc tun zeminy. Současně v areálu bude dokončen archeologický průzkum. Z tohoto důvodu je konečná podoba vnitřního prostoru stále otevřenou záležitostí. "V případě, že zde bude nalezen nějaký cenný historický objekt, bude začleněn přímo do areálu," vysvětluje architekt Tušl. Stavba by měla trvat 20 měsíců. Původní termín - konec roku 2006 však bude právě vzhledem k archeologickému průzkumu o 3 až 4 měsíce posunut.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
26.5.2005 21:39
babka (neregistrovaný)
A nemohli by tu částku upřesnict, jako kolik a na co?? např. kolik za projekty, kolik materiál, kolik práce... Je to děsně moc peněz a daňové poplatníky by třeba zajímalo, na co peníze jdou, přesnějí...
30.5.2005 11:58
Stan (neregistrovaný)
babka
Milá Babko, přesně to bude stát hodně, tak asi dvakrát tolik, co říkají a bude se to deset let splácet. Bude to nést všechny problémy, o kterých odpůrci pivovaru hovořili. A za pár let se všichni složíme a na nádvoří postavíme panu hejtmanovi sochu v nadživotní velikosti (doporučuji měřítko 10:1 jako vyjádření poměru mezi tím, za kolik se to pořídilo, a tím, za co se někde jinde mohlo pořídit skoro to samé...)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme