Nová vyhláška vytěsní herny od škol

Královéhradečtí radní dnes odsouhlasili vyhlášku regulující nejen hrací automaty, ale i například videoloterijní terminály. Městská vyhláška od ledna stanoví minimální vzdálenosti heren od škol, jejich zařízení a budov církví nebo náboženských společností.

Jak informovala tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková, motivem pro toto rozhodnutí byly nálezy Ústavního soudu a platná novela loterijního zákona, která umožňuje regulovat všechny hazardní hry povolené v hernách nebo kasinech. Dnešní verdikt rady města bude ještě na konci měsíce předložen zastupitelstvu, které ve věci definitivně rozhodne.
Návrh městské vyhlášky bude od ledna zakazovat provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her ve vzdálenosti do sto padesáti metrů od škol a školských zařízení s výjimkou vysokých škol a vysokoškolských zařízení, a sto metrů v okolí budov, v nichž je vykonávána činnost registrovaných církví nebo náboženských společností. Okolím se rozumí nejkratší vzdušná vzdálenost mezi obvodovým pláštěm chráněné budovy a obvodovým pláštěm budovy, kde má být provozována hra.
Na vytěsnění výherních automatů není jednoznačný pohled. V obecné rovině zde jsou zájmy vlastníků budov a provozovatelů heren na straně jedné a zájem občanů města na straně druhé. Doposud o hernách ve městech rozhodovalo Ministerstvo financí České republiky a orgány města mohly pouze bránit provozování výherních hracích přístrojů u škol a dalších chráněných budov. Na straně druhé by ovšem úplné zrušení výherních automatů znamenalo pro magistrát nezanedbatelnou finanční ztrátu. V rozpočtu města na tento rok se totiž počítá s příjmy z provozování hazardních her ve výši cca 22,5 mil. Kč. Nyní je ve městě zhruba 400 provozovaných výherních hracích přístrojů a cca 600 povolených interaktivních videoloterijních terminálů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme