Štítky: | Svobodné Dvory | D11 |

Nová Spojovací zajistí Svobodným Dvorům lepší obslužnost

Spojovací ulice ve Svobodných Dvorech
Spojovací ulice ve Svobodných Dvorech | autor: FB Svobodné Dvory

Do Svobodných Dvorů na okraji města Hradec Králové povede nová ulice, které se zatím říká Nová Spojovací. Ta nahradí stávající Spojovací ulici, která bude v následujících letech zaslepena, a to s ohledem na připravovanou přestavbu silnice I/35 vedoucí od kruhového objezdu u ČKD směrem na Jičín. Nově bude tato silnice vedoucí k dálnici D11 čtyřproudá. Svobodné dvory tak získají jiné napojení v podobě Nové Spojovací, která zároveň zlepší obslužnost rozrůstající se obytné zástavby v lokalitě. Na všechny stupně projektové dokumentace projektu Nová Spojovací schválili zastupitelé v minulém týdnu 2,5 milionu korun.

V následujících letech zahájí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) přestavbu silnice I/35 vedoucí od kruhového objezdu u ČKD směrem na Jičín. Tato silnice by nově měla být místo dvouproudé čtyřproudá. „Stávající napojení ulice Spojovací do silnice I/35 jsme původně chtěli zachovat, ale takové napojení na čtyřproudou komunikaci se podle ŘSD ukázalo jako neslučitelné s příslušnými normami. Proto ŘSD ve spolupráci s městem nechalo zpracovat studii, která prověřila několik variant alternativního napojení ulice Spojovací a jako nejvhodnější řešení se ukázalo vybudování nové ulice v podobě Nové Spojovací. Ta nejen že zajistí lepší obslužnost Svobodných Dvorů, ale zároveň poskytne také místním příjemnou a bezpečnější cestu,“ vysvětluje primátor města Alexandr Hrabálek.

Tuto silnici město spolu s investorem lokality Meteor připravuje jako dvouproudou komunikaci. „Napojovat se bude směrem od Spojovací ulice v lokalitě Kozlovka formou nového čtvrtého ramene křižovatky v jižní části této lokality. Do silnice I/11 vedoucí od kruhového objezdu u ČKD směrem na Prahu a Pardubice se pak bude připojovat novou okružní křižovatkou, kterou zde na své náklady vybuduje ŘSD,“ uvádí náměstek primátora pro oblast městských investic Jiří Bláha. Město ale celou Novou Spojovací samo provádět nebude, na vybudování komunikace se bude podílet s investorem výstavby lokality Meteor. „Aby se mohly lokality jako Kozlovka, Meteor a další části Svobodných Dvorů v okolí Nové Spojovací rozvíjet, musí investor tuto oblast napojit obslužnou komunikací do ulice K Dolíkám. Připojení investora se tak stalo nedílnou součástí projektu Nové Spojovací,“ doplňuje náměstek Bláha.

Město bude silnici budovat ve dvou krocích. Jedním z nich bude část komunikace od křižovatky v lokalitě Kozlovka až k začátku lokality Meteor. Druhá etapa bude zahrnovat úsek od ulice K Dolíkám k plánovanému kruhovému objezdu na I/11.

Samotná stavba této komunikace by mohla být zahájena zhruba za dva roky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hluk z dálnice u Plačic se bude měřit znovu

Na podzim se bude znovu měřit hluk z dálnice D11 v blízkosti místní části Plačice na západním okraji Hradce Králové. Radnice chce jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) o doplnění protihlukových opatření, která by měla obyvatele této místní části chránit před hlukem z…
Čtěte více

Protihlukové stěny uleví obyvatelům Svobodných Dvorů

Obyvatelé Svobodných Dvorů v Hradci Králové se dočkají nových protihlukových stěn, díky nimž se v jejich lokalitě sníží hluk z blízké dálnice. Zatím probíhají přípravné práce, samotná stavba má být zahájena v úvodu letních prázdnin. S tím se pojí také omezení na téměř…
Čtěte více

Křižovatka u Kuklen by měla být dokončena, výjezd na Jaroměř bude snadnější

Po více než šesti letech od otevření dokončí Ředitelství silnic a dálnic kompletně mimoúrovňovou křižovatku (MÚK) Kukleny na dálnici D11 u Hradce Králové. Dobuduje takzvaný čtvrtý kvadrant. Stavba má přinést bezpečnější napojení na dálnici ze silnice 611 a naopak. Infromaci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme