„Nová lízátka" budou dražší. Náklady na stavbu stadionu stouply na 550 milionů

| autor: fchk.cz

Hradečtí zastupitelé odhlasovali navýšení prostředků na stavbu nového všesportovního stadionu. Původně měla stavba stát kolem 400 milionů, nová varianta počítá s částkou o přibližně 150 milionů korun vyšší, uvedl Český rozhlas Hradec Králové. Stadion bude sloužit například i pro mezinárodní zápasy, stavět by se mělo začít příští rok.

Magistrát stále počítá s tím, že se mu podaří z ministerstva školství získat dotaci, která by v ideálním případě mohla pokrýt možná až celý rozdíl v ceně stavby. Potvrdil to zastupitel za hnutí ANO a zároveň člen představenstva FC Hradec Králové Václav Víška:

„To jsou úplně jiné dotace, než ty, jejichž tok byl na ministerstvu školství v důsledku těch skandálů pozastaven. To byly dotace na provoz. A ty my nepotřebujeme. My potřebujeme investiční dotace, které stále běží. My jsme stále v programu, budeme žádat o dotace na stavbu stadionu a můžeme dostat od ministerstva školství až 150 milionů investičních peněz." 

Původní soutěž na dodavatele přinesla výslednou částku kolem 400 miliónů korun, teď se prostředky přidávají. A to se některým opozičním zastupitelům nelíbí. Václav Víška je částečně chápe: „Je to samozřejmě dost výrazně nestandartní způsob." Podle něj se měla už dřív soutěžit tato varianta, protože nabídne možnosti využití i mimo fotbal.

„To nebude pouze holý stadion. Ale bude splňovat i další kritéria pro pořádání mezinárodních zápasů," řekl náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich (TOP09). Město má připravenou i variantu, že zmíněná investiční dotace nakonec nedopadne. Stavělo by se po etapách, říká Jindřich Vedlich: „Nejprve by byla realizována západní tribuna a části boků. Což by spolu s dalšími věcmi vyšlo zhruba na 269 milionů korun. A to by město mohlo hradit buď z vlastních zdrojů, nebo i z úvěrů." 

Václav Víška připomíná, že výstavba stadionu má širokou politickou podporu, i když se na jednání zastupitelstva objevily i kritické hlasy: „Všechny politické subjekty, které sedí v zastupitelstvu, si před komunálními volbami do svých programů daly informaci, že budou podporovat stavbu fotbalového stadionu. Kromě Zelených, kteří jsou dlouhodobě proti realizaci podobných aktivit." 

Přípravné práce tedy budou pokračovat, počítat se bude s částkou 550 miliónů korun a platí, že samotná stavba by měla začít v roce 2018. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

Kotal končí ze zdravotních důvodů, fotbalisty přebírá Horejš

Trenér FC Hradec Králové Václav Kotal končí ve své funkci. Důvodem však nejsou případné nevýrazné výkony Votroků z posledních zápasů, ale zdravotní stav. 71letý trenér dnes oficiálně oznámil svoji rezignaci. Hradecké fotbalisty nově přebírá David Horejš. Kotal ale zůstává i…
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme