Štítky: | Knihovna města | Vertex |

Nová knihovna má na střeše velrybu a bude z ní tryskat i voda

Otevření přilákalo davy čtenářů i zvědavců
Otevření přilákalo davy čtenářů i zvědavců

Ve středu odpoledne otevřela nové prostory v bývalé továrně Vertex Knihovna města Hradec Králové. Zájem veřejnosti byl obrovský. 

Deset let trvalo než se ze 105 let staré továrny na výrobu bavlny stala zbrusu nová knihovna. Od středy se město Hradec Králové může chlubit knihovnou, která na jednom místě poskytuje nepřeberné množství služeb, přívětivou atmosféru pro samotné čtenáře i návštěvníky a na střeše skýtá jedinečný protor klidu a zatím neviditelnou velrybu. Autorem návrhu je architekt David Vávra. 

Do původní továrny Vertex se v minulých měsících přestěhovala hlavní budova knihovny. Stěhovali se pracovníci, vybavení, ale také 340 tisíc svazků. „Znamenalo to přestěhovat velké množství knižního fondu. Kdyby se knihy, časopisy, svazky a další materiály postavily za sebe, tvořily by pět kilometrů dlouhou řadu,“ popsala stěhování Barbora Čižinská, ředitelka Knihovny města Hradec Králové. 

Fotografie z otevření nové knihovny najdete v našem fotookénku.

Nová knihovna nabízí i nový způsob trávení času

Hlavní vizí knihovny je, aby na jednom místě strávila příjemný čas celá rodina. „V jedné budově čtenář najde oddělení pro dospělé, pro děti, hudební oddělení, zvukovou knihovnu pro nevidomé a slabozraké a nově také referenční centrum a informační středisko Europe Direct,“ popsala Vladimíra Svobodová, tisková mluvčí Knihovny města Hradec Králové. 

Místo se našlo také pro koutek s kreativní dílničkou pro malé čtenáře anebo pro kavárnu s dobrou kávou a zákusky. Knihovna v bývalém Vertexu však nabízí nemalé prostory i pro studenty anebo pro realizaci seniorů.

Knihovna města Hradec Králové si od nových prostor i nových služeb slibuje nárůst počtu čtenářů i návštěvníků akcí knihovny. Vzhledem k dostupnějšímu umístění budovy hlavní knihovny v centru města a v dosahu terminálu hromadné dopravy a vlakového nádraží předpokládá ředitelka Barbora Čižinská také to, že lidé knihovnu budou využívat k trávení svého času. „Připravujeme celé cykly pro juniory, seniory, ale i pro pracující čtenáře,“ doplnila mluvčí Svobodová. Mezi mnohými programy se chystá na příklad Klub senzačních seniorů, který by mohl začít fungovat na podzim. 

S novou budovou pracovníci knihovny představili Hradečanům také novou grafickou podobu knihovny, jejíž nedílnou součástí je také nové logo knihovny, které stejně jako knihovny hýří barvami. 

„Přijďte se do knihovny nadechnout“

Za jedno z nejkrásnějších míst nových prostor ve Vertexu považuje ředitelka knihovny terasu na střeše. „Je to prostor pro nadechnutí. I pan architekt Vávra tohle místo považuje za luxus. Čtenář si může koupit kávu a s vybranou knížkou být v úplně jiném prostředí. Za zajímavé místo považuji také mezipatra nad každým oddělením, protože poskytují docela zajímavý pohled. Čtenář i knihovník mají prostor pod sebou jako na dlani,“ popisuje ředitelka Čižinská.

Na veliké terase na střeše knihovny čtenáři najdou nejen útočiště, ale také třeba velrybu. Ta v této chvíli sice vypadá jako změť drátů, ale časem se obyvatelům ukáže. „Pod velrybou jsou betonové truhlíky, ze kterých později vyrostou popínavé rostliny a pokryjí celou konstrukci těla velryby, na to si ale ještě chvíli počkáme,“ popisuje jedna z provázejících knihovnic. „Do velryby je vchod a lidé v ní najdou také lavičky. V hlavě ryby je dokonce vodní prvek, ze kterého bude po spuštění tryskat voda. Objekt velryby je také nasvícený a svítit by jí měly i oči,“ doplňuje knihovnice.  

Opravy prostor pro knihovnu spolkly necelých 200 milionů korun, z čehož 130 milionů činila dotace z Evropské unie a zbylou částku financovala městská pokladna. 

Co město plánuje s opuštěnými prostory knihovny?

Prostory hlavní pobočky na starém městě v Tomkově ulici, kde nyní zůstal opuštěný dům kdysi Záložního a úvěrového ústavu, město zamýšlí využívat pro spolkový život. „Provedli jsme dotazníkové šetření, ze kterého vyplynulo, že v budově by mohl vzniknout spolkový dům. Poskytne prostor a zázemí pro královéhradecké spolky, místo pro přednášky a další s tím spojené služby,“ uvedla Anna Macková, náměstkyně primátora města. 

Druhou budovu v Tomkově ulici, ve které sídlila hudební knihovna, město pravděpodobně nabídne k prodeji. Pobočka dětského oddělení, která dlouhá léta sídlila nedaleko Muzea východních Čech, by se v budoucnu mohla proměnit v informační cenntrum. 

Kromě nových velkých prostor v bývalém Vertexu Knihovna města i nadále provozuje dalších 11 poboček po celém Hradci Králové. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecká knihovna zabodovala. Myslí na všechny a nebojí se pokroku. Za to získala ocenění

Hradecká knihovna nadchla Nadaci OSF, která společně s Českou spořitelnou oceňuje tato zařízení titulem Bibliotheca inspirans. Letos ocenili celkem 11 knihoven za to, že pomáhají upevňovat komunitu. Knihovna města Hradce Králové zaujala porotu velmi širokou nabídkou služeb pro…
Čtěte více

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme