Noční bouře uzavřela vstup do městských lesů

Řádění včerejší noční bouře způsobilo mnoho škod v hradeckých městských lesích. Lesníci nyní sčítají škody a urychleně odklízejí její následky. Návštěvníkům je v tuto chvíli vstup do lesů zakázán.

Pracovníci městských lesů začali z rána sčítat škody. Dle tiskové mluvčí magistrátu Magdaleny Vlčkové, je v tomto okamžiku evidováno zhruba 10 tisíc m3 spadaných stromů, které mohou bezprostředně ohrožovat zdraví i život návštěvníků lesa. Veškeré oficiální vstupy do lesů jsou nyní pro veřejnost uzavřeny. „Chceme tak zamezit poraněním či situacím, které by jinak mohly ohrozit Hradečany. Tato situace potrvá do odvolání,“ informoval Milan Zerzán, ředitel společnosti Městské lesy Hradec Králové. Do lesů smí vjíždět už pouze lesní technika, která vytěží ležící a vyvrácené stromy. Dodržování zákazu vstupu do této lokality monitorují městští strážníci. Vstupy do lesů budou výstražně označeny.

Na veřejných prostranstvích, kde roste více stromů anebo sídlištní zeleň, odstraňují popadané stromy a větve pracovníci Technických služeb Hradec Králové. „S ohledem na předpověď počasí jsme povolali do služby zaměstnance, kteří už od nočních hodin odstraňují převážně popadané stromy tam, kde by mohly bezprostředně ohrožovat okolí. V této činnosti budeme zcela určitě pokračovat i celý příští týden. Prioritně se však věnujeme nejrizikovějším lokalitám,“ popsal situaci Daniel Jeřábek z Technických služeb.

Magistrát vyzývá k ostražitosti zvláště tam, kde rostou stromy. "V korunách stromů se po bouři vyskytuje značné množství pověšených a nalomených větví, které by mohly svým pádem způsobit škodu na zdraví či majetku. Nutné je proto více sledovat tato místa, kam lidé chtějí usednout na lavičky, zaparkovat auta či ponechat hrající si děti. Není možné v jednom okamžiku odstranit všechna tato místa se skrytým nebezpečím," vysvětlila tisková mluvčí města.

Na odstraňování škod pracují i dobrovolní a profesionální hasiči, kteří taktéž odstraňují spadlé stromy. S výškovou technikou zabraňují případným škodám v blízkosti elektrického vedení.

Silné bouřky jsou hlášeny ještě na sobotu, varování je platné do 22. hodiny. Více o počasí najdete také zde.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme