Nezaměstnanost v Hradci klesla, obavy zůstávají

Hradec Králové odolává vysoké nezaměstnanosti. Podle současných statistik zdejšího Úřadu práce se míra nezaměstnanosti v krajském městě stále pohybuje pod magickou hranicí 5 procent. Už třetí měsíc se nezaměstnanost drží na hodnotě 4,9 %.

V květnu bylo v Hradci dokonce nezaměstnaných méně. Úřad práce hlásí sice téměř neznatelný, ale přesto pokles počtu žadatelů o práci. „Prudký růst nezaměstnanosti se zastavil. Dokonce došlo k mírnému poklesu lidí v evidenci, a to o čtyři desítky. Vývoj je však stále velmi nestandardní,“ uvedl Hradeckému deníku ředitel úřadu práce Martin Horák. K radosti ale zatím podle Horáka příliš důvodů není.
Méně žadatelů o práci může mít podle odborníků různá vysvětlení. Kromě začátku sezónních prací to mohou být nastupující dovolené, „černé“ brigády, ale i rezignace dlouhodobě nezaměstnaných na hledání práce. O tu se na úřadu v květnu zajímalo nově 660 lidí, sedm stovek jich ze seznamů zmizelo. Volných pracovních příležitostí je přitom stále minimum.
Na konci května bylo v Hradci zhruba 4,5 tisíce lidí bez práce. Největší problémy se sháněním nového zaměstnání mají lidé s nízkým vzděláním, bez vyučení a pracovníci v administrativě. Naopak stálý zájem je o číšníky, kuchaře nebo řidiče, tedy o povolání, kde se lidé často střídají. Ani to není příliš povzbudivý ukazatel.
Jedinou dobrou zprávou tak zůstává fakt, že žádná z hradeckých firem neohlásila hromadné propouštění. I přesto ale míra nezaměstnanosti v meziročním srovnání vypadá děsivě. Právě před rokem dosahovala pouze 3,3 %. „To byl nejlepší výsledek za poslední roky,“ dodal pro Deník ředitel Martin Horák. V celém Královéhradeckém kraji je pak míra nezaměstnanosti 6,7 %.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme