Netěsnící a vypadávající okna a oprýskaná fasáda: Univerzita rekonstruuje své historické budovy

Historické budovy UHK | Foto: Archiv HK.cz
Historické budovy UHK | Foto: Archiv HK.cz

Rekonstrukce dvou historických budov Univerzity Hradec Králové v centru města jsou v plném proudu. Několikaleté snahy o obnovu zcela nevyhovujícího stavu fasád, oken a zubem času poznamenaných uměleckých prvků dvou významných objektů v samotném centru "Salonu republiky" tak dostávají reálný rozměr.

Hradecké univerzitě to umožnila státní dotace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ve výši téměř 50 milionů korun, k níž univerzita přispěje dalšími zhruba třemi miliony z vlastních prostředků.

Rekonstrukce běží v plném provozu bodovy, i proto bude trvat tři roky

Opravy univerzitních budov na Náměstí Svobody jsou rozčleněny do tří let a měly by skončit v roce 2016. Práce potrvají tak dlouho i proto, že některé z nich lze z technologických důvodů provádět pouze při teplotách, které neklesají pod bod mrazu. „K tomu přistupuje fakt, že univerzita si nemůže dovolit v určitých časových úsecích rušit probíhající stavbou např. státní závěrečné či doktorské zkoušky. Jistě ani uchazeči o studium by při přijímacích testech nebyli rádi, pokud by je rušil zvuk stavebních strojů,“ vysvětlil úskalí probíhající obnovy Stanislav Klik, kvestor Univerzity Hradec Králové. Stavební práce tak probíhají za plného provozu obou budov.

Univerzita dostala oba objekty od města Hradec Králové před osmi lety a již tehdy bylo jednou z jejích priorit zajistit finance na postupnou opravu a rekonstrukci obou staveb. „Oprava vnějšího pláště budov je pro univerzitu otázkou nejen estetickou. Zašlý vzhled objektů kazí dojem z historického centra města Hradec Králové a potíže nám činí i jejich technický stav. Například většina oken netěsní a táhne jimi, jiná dokonce nejdou dovírat a mnohá hrozí vypadnutím,“ přibližuje důvody stavebních oprav kancléř univerzity Ondřej Tikovský.

Novým kabátem ale stavební práce neskončí. Rekonstrukcí budou muset v dohledné budoucnosti projít taktéž vnitřní prostory obou objektů, které jsou vlivem svého stáří pro moderní univerzitu ne zcela vyhovující.

Historie budov se datuje ke konci předminulého století

Budova stojící blíže labskému břehu vznikla na konci 19. století jako obchodní akademie podle návrhu architektů Huberta Gessnera a Otokara Béma. Oba byli žáky vyhlášeného vídeňského secesního architekta Otto Wagnera. Stavba se pyšní bohatou sochařskou výzdobou Josefa Maixnera.

Dnes objekt slouží jako děkanát Pedagogické fakulty a sídlí v něm i několik kateder fakulty přírodovědecké, pro kterou začne v letošním roce univerzita stavět novou účelovou budovu ve vznikajícím kampusu. Filozofická fakulta sídlí v mladší stavbě původně státního učitelského ústavu, která vznikla v roce 1900.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Po dvou letech oprav se otevřela budova filozofické fakulty na náměstí Svobody

Významná vzdělávací a výzkumná instituce v Královéhradeckém kraji, Univerzita Hradec Králové (UHK), po dvouleté pauze zpřístupnila zrekonstruovanou budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v Hradci Králové. Opravy vyšly na více jak 200 milionů korun. Na území…
Čtěte více

Dvě stovky studentů hradecké univerzity pomáhají dětem s online výukou

Sami mají distanční výuku, která je pro ně jistým nepohodlím, ale i tak pomáhají. Řeč je o dvou stovkách budoucích učitelů z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, kteří momentálně pomáhají dětem na základních školách s online výukou, informuje Český rozhlas Hradec…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme