Štítky: | Kultura | Víkend | Pozvánka |

Nesourodý víkend: Zvítězit, Hledám milence a Na duši nepokoj

Pozvánka za královéhradeckou kulturou bude tentokrát velice nesourodá. Zveme totiž za filmovými zážitky pod širé nebe, na situační a milenecké eskapády v divadelním kusu "Hledám milence, zn. Spěchá" a na zajímavou výstavu "Na duši nepokoj", která představuje obrazy a plastiky jako svědky stísněnosti doby jejich vzniku.

Hradecká filmová nadílka

Filmové pozvánky začneme v letním kině Širák. Výběr filmů na víkend je tady totiž téměř hvězdný. Širák nabízí hned dva snímky oceněné na mezinárodních filmových festivalech.

V pátek je na programu film s názvem „Zvítězit“ z roku 2009 z italsko-francouzské produkce. Snímek Zvítězit poskytuje divákům vhled do epochy 20. let minulého století a do doby diktatury Mussoliniho. Příběh se točí kolem jeho milostného vztahu k ženě, kterou ale pro její nepohodlnost a z důvodu vlastního politického prospěchu nechá „uklidit“ do blázince. Předlohou pro film byl dokument Tajemství Mandolinisto, jehož autoři vycházeli z nově objevených materiálů a rozhovorů s lidmi, kteří Idu Dalserovou, Musolliniho první ženu, a okolnosti jejího života znali. „Zvítězit“ byl oceněn v Chicagu za režii, kameru a mužský a ženský herecký výkon.

Druhým, na festivalu v Cannes oceněným, filmem je Fish Tank. Film z roku 2009 mapuje bez skrupulí a s odzbrojující upřímností vztah matky a dospívající dcery. Vztah, který je navíc ještě narušen matčiným přítelem. Svět patnáctileté Mii není obrazem vzorné dcery. Naopak, je vyloučena ze školy, nemá blízké kamarády. Jejím jediným zájmem je tanec a po sléze i matčin přítel. Velice dobré herecké výkony doprovází poetické oko režisérky, které dokáže v omšelosti panelákového prostředí vidět i jímavé nevšednosti.

Hradecký Cinestar má na víkend v repertoáru celkem osm snímků. Tady se dobře pobaví především rodiny s dětmi, pro které je ještě stále nachystána Doba ledová, už čtvrté pokračování, a Madagaskar a jeho třetí díl. Se sice dětskou tématikou – mluvícím plyšovým medvědem – ale s humorem a v dospělém světě (i se všemi jeho problémy) se od tohoto týdne představuje film s názvem Méďa. Ukáže, jak to vypadá, když dospělého muže stále ještě provází jeho mluvící medvěd z dětství.

„Hledám milence, Zn. Spěchá“ na Chlumu

I tuto sobotu zveme do lesního amfiteátru na Chlumu. Nedaleko Hradce se od 19 hodin představí soubor pražských herců z Divadla Artur, kteří s sebou na Chlum přivezou hru s mnohoslibným názvem „Hledám milence, Zn. Spěchá“. Situační černá komedie zavede diváky do manželství po dvaceti letech a do všech jeho „radostí i strastí“.

Dějová linka vypráví o neúspěšném malíři po padesátce, který svou frustraci utápí s mladičkou milenkou. Rozvést se a dostat se tak z nudného manželství, kde setrvává jenom pro finanční zajištění, ale není tak snadné. Nechce se vzdát pohodlného života a tak s vynalézavou a finančně taktéž náročnou milenkou vymyslí plán, jak manželku přistihnout při nevěře a dosáhnout tak rozvodu i finančního vyrovnání.

Humorné představení pod otevřeným nebem uzavře afterpárty s kapelou „Cocktail...alá motejl“, která své posluchače určitě nepozve na čaj, ale na pivo.

„Na duši nepokoj“ anebo 100 let budovy galerie

Na závěr dovolte pozvánku z vážnějšího ranku. Ve zdejší galerii moderního umění ještě do 2. září probíhá krásná výstava s názvem „Na duši nepokoj“. „Verš z básně Františka Gellnera v názvu výstavy vyjadřuje neklid před katastrofou, která měla přijít,“ vysvětlují organizátoři trochu temně znějící titul výstavy. Výstava je koncipována tak, aby zachytila něco z pocitů, nálady a atmosféry doby, kdy byl postaven dům, kde dnes hradecká galerie sídlí.

Přesně před sto lety, v roce 1912, se totiž otevřely dveře domu, kde původně sídlil Záložní úvěrový ústav. Alegorie obchodu a úrody, které jsou zpodobněné sochami hned u vstupních dveří, dávaly tehdy očekávat dobám lepším, než které ve skutečnosti přišly. Stejně tak zahrnuje výstava díla umělců jako jsou Otakar Nejedlý, Josef Mandl, Miloš Jiránek a dalších, kteří do nich vložili jak melancholii, tak svá velká očekávání budoucího vývoje doby. Vedle sebe tak uvidíte úchvatné bílé akty žen a zobrazení smrtky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více

ZVEME: Na velikonoční jarmarky i workshopy nebo na karneval

První jarní víkend bude v Hradci Králové oslavou jara a blížících se Velikonoc. Můžete si vyrobit pomlázky, nabarvit kraslice, vytvořit dekorace. Velikonoční jarmark pořádá Slezská plovárna i obchodní centrum Aupark, výstavu pořádá Střední škola vizuální tvorby. Děti se…
Čtěte více

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme