Štítky: | Magistrát |

Nemáte na domu číslo popisné? Magistrát vás vyzve k nápravě

Čísla popisná i názvy ulic chybí v Hradci ve velké míře. Zdroj: MmHK
Čísla popisná i názvy ulic chybí v Hradci ve velké míře. Zdroj: MmHK

Královéhradecký magistrát řeší velký problém. Ve městě chybí ve velké míře označení ulic, ale i čísel popisných na domech. Komplikuje to život nejenom turistům, kteří do východočeské metropole zavítají, ale hlavně pošťákům a také hasičům, záchranářům a policistům. Radnice proto nyní vyzývá všechny majitele nemovitostí, aby zjednali případnou nápravu. Úředníky čeká v dubnu velká kontrola ulic a všechny majitele neonačených budov hodlá kontaktovat.

Chybějící nebo nečitelné označení ulic, ale i budov čísly popisnými, orientačními a v případě chat i čísly evidenčními, přináší největší problémy hasičům, záchranářům a policistům při jejich výjezdech. Město v průběhu dubna chystá rozsáhlou kontrolu, která vše napraví. „Dle zákona o obcích provede označení ulic a jiných veřejných prostranství na svůj náklad obec. Vlastník nemovitosti je však povinen umožnit bezplatné připevnění tabulky s označením ulice nebo jiného veřejného prostranství na své nemovitosti. Naším cílem je odstranit i tyto nedostatky a všechny ulice řádně označit,“ uvedla vedoucí správního odboru magistrátu města Ľudmila Ducháčová.

Podle zákona je označení nemovitosti číslem povinné

Po kontrole budou úředníci kontaktovat majitele všech neoznačených budov. Zákon o obcích totiž ukládá každému vlastníkovi svou nemovitost povinně označit předepsanou tabulkou s přidělenými čísly. Tabulka s číslem by navíc měla být velmi dobře viditelná. „Město nemá vyhlášku, která by striktně ukládala vzhled tabulky s číslem popisným. Tabulka s číslem popisným měla historicky červený podklad s bílými arabskými číslicemi. V případě, že majitel nemovitosti zvolí jiný tvar čísla popisného, nelze mu nic vytýkat, všem nám jde jen o to, aby nemovitost byla číslem popisným řádně označena. Pokud však jde o číslo orientační, které slouží zejména záchranným složkám ve městě, tak tabulka by měla mít modrý podklad s bílými arabskými čísly,“ dodala Ľudmil Ducháčová.

Na kontrolu hradeckých ulic vyrazí nejenom úředníci, ale i městští strážníci, kteří se tu orientují nejlépe. „Počítáme s tím, že od dubna začneme evidovat všechny nedostatky a rozpory s uvedenou vyhláškou, na které při pravidelných pochůzkách městem narazíme. Průběžně je budeme předávat magistrátu,“ sdělil ředitel městské policie Miroslav Hloušek.

Magistrát nyní vyzývá všechny vlastníky nemovitostí, aby zjednali případnou nápravu a dům označili číslem, které jim bylo úřadem přiděleno. V případě nejasností se mají lidé obracet na ohlašovnu správního odboru magistrátu města.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme