Nekvalitní palivo objeví v Hradci mobilní laboratoř

Motoristé na Hradecku by mohli být lépe chráněni před nekvalitními pohonnými hmotami. Na kontroly totiž začala vyjíždět mobilní laboratoř. Ta špatné vzorky odhalí okamžitě a na místě zakáže další prodej.

Kontroly kvality pohonných hmot provádí Česká obchodní inspekce. Dosavadní praxe vypadala tak, že kontroloři odebrali vzorky, které pak testovalo některé odborné pracoviště. Zdlouhavý proces nyní odpadne. Na kontroly začala v Hradci a okolí vyjíždět mobilní laboratoř. Hned první vzorky prošly jen tak tak. "Laboratoř jsme vyzkoušeli v Hradci Králové a hodnoty byly na hranici normy. Ale nakonec pumpa prošla,“ popsal Mladé frontě Dnes první měření ředitel královéhradecké pobočky ČOI Karel Nohejl.
Testy budou pokračovat a kontroly budou namátkové. "Na místě odebereme vzorky pohonných hmot a v případě, že nalezneme výrazné nedostatky, máme okamžitě možnost zakázat prodej paliva. Potom jdou vzorky do stabilní laboratoře, která je ověřuje. Pokud se i tam potvrdí naše zjištění, je to impuls k zahájení správního řízení a uložení sankce," vysvětlila MF Dnes tisková mluvčí obchodní inspekce Miloslava Fléglová.
Jen v letošním roce našla na hradecku inspekce dvě čerpací stanice, které prodávaly nekvalitní pohonné hmoty. "V obou případech šlo o problém s motorovou naftou, respektive s takzvaným bodem vzplanutí. U nafty má podle normy dojít k jejímu vzplanutí v motoru při teplotě nad 50 stupňů Celsia, pokud je tato teplota nižší například jen o dva stupně, je nafta kontaminována lehčími palivy, například benzinem. Stává se to, když nafta na čerpací stanici přijede cisternou, ve které se předtím převážel benzin," dodal Mladé frontě Dnes ředitel Nohejl.
Podněty mohou inspektorům podávat i sami motoristé, pokud se na jejich vozidle projeví potíže kvůli nekvalitním pohonným hmotám. Mobilní laboratoř sice nevyjede hned na každé zavolání, na některé pumpy si ale prý bude dávat větší pozor. "Budou ale i takové pumpy, na které vyjedeme ihned. Například takové, které už dříve v testech neobstály," upozornila mluvčí ČOI Fléglová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme